za Noć vještica

Senzacija Sundancea, horor 'Govori mi' u Kinoteci

25.10.2023 u 16:12

Bionic
Reading

Zagrebačko kino Kinoteka pripremilo je za skorašnju Noć vještica projekciju filma 'Govori mi', hvaljeni film strave braće Dannyja i Michaela Phillipou koj je izazvao senzaciju na ovogodišnjem Filmskom festivalu Sundance.

Film govori o 17-godišnjoj djevojci koja s prijateljima odlazi na zabavu gdje je glavna atrakcija balzamirana ruka koja onome tko je primi otvara vrata u svijet duhova. Naizgled bezazlen izazov za društvene mreže pretvara se u zastrašujuću igru za zdrav razum i živote.

Braća Danny i Michael Philippou australski su filmaši i kreatori online sadržaja, čiji YouTube kanal RackaRacka ima preko milijardu i pol pregleda.

Njihov dugometražni prvijenac "Govori mi" na međunarodnoj premijeri u ponoćnoj sekciji Filmskog festivala Sundance oduševio je publiku i kritiku, a za američku distribuciju kupio ga je popularni distributer A24.

Inspiraciju za film pronašli su u svom susjedstvu, gledajući tinejdžere kako eksperimentiraju s drogama i to objavljuju na društvenim mrežama, no u njihovu filmu opijate zamjenjuje ukleti predmet, koji postaje katalizator nerazriješenih trauma njihovih protagonista, kažu iz Kinoteke.

Dodaju kako će to "originalno i pametno žanrovsko ostvarenje podjednako zadovoljiti i fanove žanra, kao i one koji od filma očekuju nešto više".

Izvor: Društvene mreže

Kritika je hvalila nadahnutu režiju braće Philippou, izbjegavanje klišeja, zastrašujuće zvučne i specijalne efekte te izvrstan nastup Sophie Wilde, zvijezde Netflixove serije "Everything Now", u glavnoj ulozi.

Po pristupu hororu film se uspoređuje s onima Arija Astera (Hereditary, 2018, Midsommar, 2019), Roberta Eggersa (Vještica, 2015, Svjetionik, 2019) i Mikea Flanagana (Pad kuće Usher, 2023).

U distribuciji MCF – MegaCom Hrvatska prikazuje se na dvije projekcije u Kinoteci, u utorak 31. listopada i u petak, 3. studenog.

Ljubitelji filmske jeze i napetosti sljedeći će tjedan pronaći nešto i u ostalim programima - u sklopu ciklusa Rainera Wernera Fassbindera bit će prikazani "Kineski rulet" (srijeda, 1. 11.) i "Marta" (subota, 4.11.), u kojima se on bavio strukturom psihološkog trilera.

U sklopu istog ciklusa na samu Noć vještica bit će prikazan i "Bennyjev video" (utorak, 31. 10.), uznemirujuća priča o malograđanskoj psihopatologiji, koja je Michaela Hanekea prometnula u majstora arthouse strave.