MSU ZAGREB

Otvorena KONTEJNER-ova izložba 'Prošireni svjetovi', u fokusu XR tehnologije i virtualna stvarnost

25.10.2023 u 15:13

Bionic
Reading

Veliki broj posjetitelja okupio se sinoć u MSU Zagreb na otvorenju trećeg dijela programa međunarodnog događanja KONTEJNER 3.0 Realities in Transition XR Camp – Prošireni svjetovi koji putem grupne izložbe, performansa, diskurzivnog programa i radionica predstavlja potencijale XR tehnologija i umjetnička ostvarenja u virtualnoj stvarnosti.

Posjetitelji su radoznalo iskušavali izložene umjetničke radove, a veliki je interes pobudio i 3D performans Viktorija, videoigre za jednog igrača – nogometaša, umjetnika Željka Beljana i Rebecce Merlic. Nogometna ekstravaganza u produkciji KONTEJNER-a, organizatora događanja, jučer je izvedena uživo pred zainteresiranom publikom – svojevrsnim navijačima, a do kraja izložbe rad će se moći vidjeti u obliku instalacije.

Aktivniju ulogu posjetitelji su imali u site-specific radu SCANAUDIENCE također izvedenom na otvorenju, kada su umjetnički duo SCHNITT i skladatelj Gianluca Sibaldi uživo skenirali gledatelje u dvorani Gorgona u MSU Zagreb te izvodili impresivni audiovizualni performans.

Interes posjetitelja pobudila su još dva rada koja je producirao KONTEJNER: Mintaj me, ja sam umjetnica! umjetničkog dua Xsenofemme i Nike de la Lonche u okviru kojeg su se kao NFT prodavali dijelovi tijela samih umjetnica, od jučer dostupni za kupovinu i NFT tržištu, te pametna tekstilna instalacija Drugačije sutra Lovre Ivančića koja komunicira s posjetiteljima i predstavlja pojednostavljenu vizualizaciju spekulativnog koncepta koji preispituje život čovjeka u interijeru budućnosti.

  • +7
Otvorenje izložbe Prošireni svjetovi Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Sanja Bistričić Srića

Izložba Prošireni svjetovi otvorena je u MSU Zagreb do nedjelje 29. listopada i može se posjetiti u radno vrijeme muzeja: do petka od 11 do 19 sati, u subotu i nedjelju od 11 do 18 sati.

U MSU Zagreb se, pored Proširenih svjetova, može pogledati još jedna KONTEJNER-ova izložba, Živi sustavi s izborom radova koje je producirala najveća međunarodna platforma za rezidencije medijskih umjetnika u usponu koji istražuju inovativne načine interakcije s prirodnom okolinom, EMAP – European Media Art Platform.

Organizatori pozivaju sve zainteresirane da se pridruže kustoskom vodstvu izložbama Prošireni svjetovi i Živi sustavi posljednjeg dana trajanja izložbi, u nedjelju 29. listopada u 11.30 sati.

Program Realities in Transition XR Camp – Prošireni svjetovi se nastavlja danas, u srijedu 25. listopada u 21 sati u klubu Peti kupe gdje će kanadski umjetnik poznat zagrebačkoj publici s prijašnjih KONTEJNER-ovih događanja, Martin Messier, izvesti impresivan svjetlosno-zvučni performans Neuhvatljiva materija. Ulaz na performans je besplatan.

Dio umjetnika održava i besplatne radionice

Dio umjetnika koji sudjeluje na izložbenom ili izvedbenom programu održat će besplatne radionice namijenjene dizajnerima, programerima, glazbenicima, performerima, umjetnicima, kreativcima i svima zainteresiranima za suvremene i novomedijske umjetničke prakse koje će se odvijati u MSU Zagreb i KONTEJNER-u u Odranskoj 1/1.

Vrijedan dio programa Realities in Transition XR Campa – Prošireni svjetovi jest i diskurzivni program koji će se odvijati u MSU Zagreb u srijedu i četvrtak 25. i 26. listopada, a koji se sastoji od razgovora s autorima_icama radova s izložbe, panel diskusija na kojima će međunarodni stručnjaci, primjerice suradnici festivala Ars Electronica, MUTEK ili Dark Euphoria pričati o dobrim praksama u produkciji XR radova ili edukaciji u istom polju, te predavanjima među kojima se ističe ono Christine “XaosPrincess” koja će predstaviti svoj projekt Quantum Bar i otkriti koje tehničke i etičke implikacije treba uzeti u obzir pri stvaranju chatbota za društvenu virtualnu stvarnost kojim upravlja umjetna inteligencija.

Pojedinačne ulaznice za izložbe Živi sustavi (17.–29.10.) i Prošireni svjetovi (24.–29.10.) iznosi 5 €, a kombinirana ulaznica za obje izložbe 7 €. Ostali program u sklopu programa Realities in Transition XR Camp je besplatan.

Projekt KONTEJNER 3.0 podržavaju: Europska unija putem programa Kreativna Europa, Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske, Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Zagreb – Gradski ured za kulturu, Zaklada Kultura nova, Turistička zajednica grada Zagreba, Institut français de Croatie, Novembre Numérique, The Swiss Arts Council Pro Helvetia, Austrijski kulturni forum, Veleposlanstvo Portugala u Hrvatskoj, Institut Cameos Zagreb.

Sponzori: Samsung, Lipa promet, Špina, Caparol, MC Bauchemie, Knauf Ceiling Solutions, Adde, Egle dizajn, Iverpan, Kerschoffset, Presscut, Medianet, Metricom, Coca-Cola, Romerquelle, Maistra.