IVAN SRŠEN ZA TPORTAL

Sandorf proširio ponudu e-knjigama; zasad imaju 60 naslova i ciljaju na čitatelje u inozemstvu

28.02.2018 u 10:55

Bionic
Reading

Izdavačka kuća Sandorf u svojoj online knjižari Knjigolov.hr nedavno je proširila ponudu elektroničkim izdanjima knjiga, a trenutačno se radi o šezdesetak naslova koji su isključivo njihova izdanja. Vlasnik Sandorfa i urednik Ivan Sršen uvjeren je da postoji publika koju će zanimati ovi jeftiniji i brže dostupni formati, a za tu je publiku potrebno povećati ponudu

Knjižara Knjigolov.hr radi već sedam godina, a ukupno imaju gotovo 20.000 naslova raznih izdavača. Svoju su ponudu proširili na elektronička izdanja s ciljem da omoguće čitateljima dostupnost što većeg broja svojih naslova jer u mnogim krajevima Hrvatske nema knjižara, kaže Ivan Sršen.

'Svakim danom ima sve više čitatelja koji, pored tiskanih knjiga, čitaju na tabletima, mobitelima i laptopima. Zašto bi oni bili prisiljeni kupovati samo izdanja na stranim jezicima? E-knjige su i vrlo praktične, a tko se jednom privikne na čitanje s ekrana, uvijek će razmisliti želi li nešto pročitati sad i odmah (preuzeti knjigu odmah poslije narudžbe) ili tek za nekoliko dana, kada otiđe do knjižare ili kad mu poštar donese paket', kaže naš sugovornik.

‘Ubrzo ćemo nuditi i e-izdanja drugih nakladnika. Princip prodaje je sasvim drugačiji, jer publika e-knjiga zna točno što traži i prilikom kreiranja ponude važno je prilagoditi izbor pretraživanju, ključnim riječima, kategorizaciji žanrova i rodova, a za to smo se pripremili i sada samo treba 'napuniti' knjižaru, naravno u dogovoru s nakladnicima koji također u ponudi imaju e-knjige’, rekao je za tportal Ivan Sršen, dodajući da je dosad surađivao s knjižarama Planet9 i Took Book, no kaže da prometi nisu bili veliki.

Elektroničke knjige višestruko jeftinije od tiskanih

Odlučili smo se za četiri kategorije cijena, od kojih smo zasad uveli prve dvije: 39 i 49 kuna - 39 kuna za neilustriranu, a 49 kuna za ilustriranu publicistiku i beletristiku - dok će 69 i 99 kuna biti cijene za veće i zahtjevnije knjige stručnog profila, kaže Ivan Sršen.

‘S druge strane, u posljednjih nekoliko godina broj korisnika koji pretražuju internet s mobilnih uređaja toliko se povećao da to ukazuje na potrebu za e-knjigom, koja vjerojatno kod nas još nije uzela zamaha isključivo zato što je internetska ponuda još vrlo, vrlo mala. Ukratko, želimo svim sadašnjim i budućim čitateljima e-knjiga na hrvatskom ponuditi kvalitetno štivo’, kaže Sršen.

U svojoj ponudi za početak su odlučili objaviti što više Sandorfovih beletrističkih e-izdanja i tako kreirati inicijalnu ponudu. ‘Dominiraju domaći autori jer je upravo najveća potražnja za njima. Naime puno onih koji čitaju na hrvatskom živi izvan naše zemlje te im je puno lakše, jeftinije i brže kupiti e-knjigu nego naručivati tiskani primjerak. Naravno, dobar broj naših prijevodnih izdanja također je već sad dostupan na Knjigolovu kao e-knjige’, kaže naš sugovornik.