KNJIŽEVNOST NA WEBU

'Samoizdavaštvo' - spas za mlade autore

  • Autor: Gordan Duhaček
  • Zadnja izmjena 18.11.2011 17:26
  • Objavljeno 18.11.2011 u 17:26
internet pisaca mašina

internet pisaca mašina

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: thinkstock/getty images

Andy Warhol rekao je da će jednoga dana svi imati priliku osjetiti svojih petnaest minuta slave, a zahvaljujući internetu, danas je to moguće i mladim, nadobudnim autorima. Za razliku od vremena Guttenbergove galaksije, kada je roman ujedno morao biti i knjiga, dakle predmet koji se sastoji od uvezanog papira, danas world wide web nudi brojne mogućnosti za samizdat

To odlično zna 27-godišnja Amanda Hocking, spisateljica fantasy romana iz Minnesote, koja se od prošlog tjedna na Amazonovom Kindleu nalazi u društvu autora poput Stiega Larssona i Jamesa Pattersona po milijuntnom prodanom primjerku. Hocking piše 'paranormalne romanse' za mlade i neki je proglašavaju novom Stephanie Meyer, koje su od početka 2010. – od kada je spisateljica 'uploadala' deset romana na web – postale bestseleri na Kindleu.

Hocking na pisanje jedne knjiga iz serijala o romansama među trolovima napiše u roku od par tjedana, a roman prodaje po cijeni od 99 centi do 2,99 dolara. To znači da je u međuvremenu zaradila skoro dva milijuna dolara! Tolikim prihodima u proteklih 18 mjeseci ne mogu se pohvaliti ni neka mnogo poznatija književna imena, a Hocking se za online izdavaštvo odlučila jer se tradicionalnim putem nije uspjela probiti. Kaže da je zbog pedeset odbijenica koje je dobila od svih mogućih nakladnika u jednom trenutku htjela odustati od pisanja. Samostalno izdavaštvo ili samizdat na webu na kraju se itekako isplatilo.

Amanda Hocking svoju internetsku popularnost odlučila je iskoristiti i u tradicionalnom izdavaštvu potpisavši ugovor sa St. Martin's Pressom za dva milijuna dolara. Oni će joj objaviti pustolovni roman 'Switched: Book One in the Trylle Trilogy'. Hollywood je već otkupio filmska prava.

Da u samoizdavaštvo na webu vjeruju i neki iskusni igrači s nakladničkog tržišta, pokazuje i odluka Penguina da preko svoje web zajednice omogući korisnicima objavljivanje vlastitih proznih djela za honorar od 99 dolara. Četiri tisuće članova Penguinove online zajednice već je proizvelo 500 knjiga romansi, fantasy avantura, krimića i čega već ne, o čemu se raspravlja i na njihovom forumu, ali treba reći da je par ljudi dobilo i književne agente.

Penguin želi zadržati svoju 'vodeću ulogu' u online izdavaštvu, naglasio je direktor David Shanks te će se sada nuditi poboljšana nakladnička usluga za pisce koji žele ići putem samoizdavaštva. Penguin će dobiti 30 posto zarade od prodanih primjeraka preko njihove online zajednice Book Country, a autor bi dobio lijepih 70 posto. Shanks je najavio i mogućnost da neki od autora koje Penguin objavi online imaju šansu dobiti ugovor i za tiskanu knjigu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi