Nikita Mihalkov

Ruski oskarovac otkazao dolazak na beogradski Fest, nalazi se na međunarodnoj tjeralici zbog komentara o Ukrajini

07.03.2022 u 09:41

Bionic
Reading

Vijest o optužbi Mihalkova u odsutnosti objavili su zapadni mediji, većinom specijalizirani za film, a na osnovi informacije s profila generalne tužiteljice Ukrajine Irine Venediktove na Facebooku

Kultni beogradski filmski festival Fest u nedjelju navečer nije, kako je bilo najavljeno, zatvorio velikan ruskog i svjetskog filma, redatelj Nikita Mihalkov, zato što ga je državno tužilaštvo Ukrajine optužilo u odsutnosti zbog sumnje da ugrožava suverenitet te zemlje, piše Vreme.

Jugoslav Pantelić, umjetnički direktor i selektor Festa, za Vreme je rekao da je 'čim je počeo rat bilo jasno da Mihalkov neće moći putovati, kao što nisu mogli ni drugi gosti'. Naveo je i kako se drugi ruski redatelj najavljen u programu, Aleksej German jr., također uključio putem videolinka na press konferenciju održanu povodom njegovog filma 'Kućni pritvor'. Detalje oko informacija o tužbi protiv Mihalkova umjetnički direktor Pantelić ne zna.

Vreme dalje piše da Ivan Karl, gradski pročelnik za kulturu - koji je posredovao u planiranom dolasku Mihalkova na Fest - također nije upoznat s tužbom protiv velikog redatelja. Karl kaže da Mihalkov neće zatvoriti ovogodišnji festival 'zbog razloga koji su izvan njegove moći'.

Karl i Pantelić nisu htjeli komentirati spomenutu odluku suda, smatrajući je dijelom aktualne atmosfere proganjanja svih koji se ne slažu sa službenom ruskom politikom.

Vijest o optužbi Mihalkova u odsutnosti objavili su zapadni mediji, većinom specijalizirani za film, a na osnovi informacije s profila generalne tužiteljice Ukrajine Irine Venediktove na Facebooku.

Naime ona je još u petak objavila status kojim se obraća Mihalkovu i obavještava ga 'da je tužiteljstvo započelo proceduru kako bi ga stavilo na međunarodnu tjeralicu', koja se može provesti 'prilikom svakog prelaska granice skoro svake države'. Svoje navode dokazala je fotografijom sudske odluke.

Mihalkov se tereti po članku 110. Kaznenog zakona o ugrožavanju teritorijalnog integriteta i nepovredivosti Ukrajine zato što je izjavio da je nezavisnost Donecka i Luhanska jedini pravi put, kao i da su Ukrajina i Bjelorusija 'idealni dijelovi Rusije'.

'Zbog ovog ili onog razloga prestao si glumiti i počeo snimati dokumentarne filmove o ratu', poručila mu je Venediktova. 'Svjesni smo tvog položaja u hijerarhiji Ruske Federacije. Vjerujem da imaš bliske veze s vođama Ruske Federacije, što je ujedno razlog za to što tako revnosno podržavaš ovaj rat.'

Naime prije nekoliko dana Nikita Mihalkov je u svom televizijskom programu 'Besonog' objavio rat zvijezdama tamošnjeg showbizza i kulture koje su se izjasnile protiv ruske agresije na Ukrajinu.

'Iznenađen sam time što ukrajinski tužioci misle da jedan ruski filmski redatelj može utjecati na teritorijalni integritet čitave zemlje', prokomentirao je situaciju Mihalkov, a prenijela agencija Tass.

Irina Venediktova je, također na Facebooku, slično upozorenje uputila pjevaču i kompozitoru Olegu Gazmanovu.

Prema ranijem programu boravka Nikite Mihalkova u Beogradu, on je trebao sutra održati svečani govor u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, kao novoizabrani član ove institucije.

Nikita Mihalkov je, inače, najpoznatiji živući ruski redatelj. Tri je puta bio nominiran za Oscara za najbolji strani film, a 1995. ga je i dobio, i to za film 'Ispijeni suncem', koji se često uspoređuje s klasikom Victora Fleminga 'Zameo ih vjetar' iz 1939.

Izvor: Društvene mreže