PRIMORSKO-GORANSKA ŽUPANIJA

Riječkom HNK i Gradskoj knjižnici 682.000 kuna

07.02.2014 u 09:44

Bionic
Reading

Primorsko-goranska županija u ovoj će godini financirati s ukupno 682.000 kuna riječko Hrvatsko narodno kazalište (HNK) Ivana pl. Zajca i Gradsku knjižnicu Rijeka

Ugovore o sufinanciranju tih dviju kulturnih ustanova u Rijeci potpisali su danas u sjedištu Primorsko-goranske županije zamjenica župana Marina Medarić, intendantica HNK-a Nada Matošević Orešković i ravnateljica Gradske knjižnice Gorana Tuškan Mihočić.

Riječki HNK dobija 350.000 kuna - i to za redovitu programsku aktivnost, festival Riječke ljetne noći i manifestacije u kulturi od značenja za županiju, poput gostovanja i razmjena predstava.

Gradskoj knjižnici Rijeka županija dodjeljuje 332.000 kuna za program županijskog bibliobusa i daljnju informatizaciju knjižnice.

Zamjenica župana Medarić istaknula je kako Primorsko-goranska županija, unatoč krizi, povećava izdvajanje iz županijskog proračuna za javne potrebe u kulturi, i to za 700.000 kuna te je ukupan iznos u ovoj godini 2,84 milijuna kuna.

Najveći pojedinačni iznosi koje županija izdvaja za ustanove u kulturi kojima nije osnivač, su namijenjeni HNK-u i riječkoj Gradskoj knjižnici, kazao je pročelnik županijskog Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Valerij Jurešić.

Intendantica HNK Matošević Orešković istaknula je kako je zadovoljna što županija prepoznaje vrijednost kulture za društvo i razvoj pojedinca.

Tuškan Mihočić je naglasila važnost djelovanja županijskog bibliobusa, koji redovito dolazi na 40-tak stajališta u 12 jedinica lokalne samouprave, od općine Vinodolske, preko cijelog Gorskog kotara do Matulja.