IDEAL X

Riječki kontejneri putuju u Sarajevo

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 07.02.2011 15:36
  • Objavljeno 07.02.2011 u 13:22
kontejneri

kontejneri

Izvor: Promo fotografije / Autor: MMSU

Projekt kolektiva The Moving Crew, pod nazivom 'What's inside Ideal X?', iz fundusa Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, sudjelovat će na Internacionalnom festivalu Sarajevo, Sarajevska zima 2011, u Gradskoj galeriji Collegium Artisticum

Muzej moderne i suvremene umjetnosti pozvan je da s projektom kolektiva The Moving Crew, 'What's inside Ideal X' sudjeluje na XXVII. internacionalnom festivalu Sarajevska zima, http://sarajevskazima.ba/.

Festival Sarajevska zima, započet u godini održavanja Olimpijskih igara u Sarajevu 1984, razvio se u tradicionalnu manifestaciju kulture i umjetnosti s obiljem programa iz različitih zemalja koji se predstavljaju u središtu grada, na olimpijskim planinama te u drugim gradovima Bosne i Hercegovine. Ove godine održava se pod nazivom Art of love / Umjetnost ljubavi u organizaciji Međunarodnog centra za mir Sarajevo.

Projekt 'What's inside Ideal X?' umjetničkog kolektiva The Moving Crew je, nakon riječke premijere u lipnju 2010, donacijom postao dio fundusa Muzeja moderne i suvremene umjetnosti. Riječ je o neobičnoj multimedijskoj instalaciji koja je nastajala kroz višemjesečni kolaborativni rad grupe The Moving Crew, riječke publike i stotinjak zainteresiranih sudionika iz različitih krajeva svijeta, koji su se odazvali na sudjelovanje. Projekt okuplja digitalne medije, dokumentarne filmove, videa i fotografije te fizičke objekte - stotine grafički izrađenih kartonskih kutija, koji su sadržajno i vizualno povezane globalno prepoznatljivom ikonom transportnog kontejnera, otežano zamjetljivom u napučenom urbanom pejzažu. Izvučena iz marginalnog vizualnog statusa u svakodnevici, kontejnerska ambalaža postaje sredstvo kulturalne i kreativne razmjene, okidač povezivanja i dijaloga različitih ljudi, kultura, okolina i jezika.

Kako navodi kolektiv: 'Ideal X je ime prototipa prvog kontejnera kojim se revolucionirao prijevoz robe s vlakova na brodove i kamione, do posljednje destinacije. Danas se takvi kontejneri koriste za transport - svega (legalnog i ilegalnog), od agrikulturnih proizvoda do igračaka i oružja, a vrlo često percipiramo ih isključivo estetski, samo kroz njihovu vanjštinu koja se stapa s urbanim pejzažom. Unutarnji prostor kontejnera nikada nije vidljiv i dostupan, to je ne-prostor koji sadržava idealne, nepoznate objekte. Postavljajući pitanje 'što je u kutiji', projekt zapituje što je unutar zajednice kao cjeline.'

Otvorenje izložbe u Gradskoj galeriji Collegium Artisticum bit će 8. veljače u 13 sati.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi