PET NOSAČA ZVUKA

Riječka Opera snima za međunarodne diskografske kompanije

31.05.2016 u 16:11

Bionic
Reading

Opera HNK Ivana pl. Zajca u nešto više od godine dana snimit će pet nosača zvuka za međunarodne diskografske kompanije, s četiri izvedbe opera i jednim koncertom a ovoga ljeta će orkestar riječke Opere sudjelovati i na tri koncerta u Opatiji i Puli s najvećim solistima današnjice

Ravnatelj Opere Marin Blažević je na konferenciji za novinare u riječkom HNK najavio snimanje Koncerta za violinu i koncerta za klavir broj 3 Borisa Papandopula sa solistima Oliverom Triendlom i Danom Zhuom za njemačku kuću CPO (Classic Produktion Osnabrück) u prvoj polovici lipnja. Potom će orkestar i zbor Opere sa solistima Ljubomirom Puškarićem, Marjukkom Tepponem, Giorgiom Surinaom i drugima, pod ravnanjem Adriana Martinollija D'Arcyj, a za CPO snimiti operu Franza von Suppea 'Il ritorno del marinaio', preizvedenu prije tek nekoliko godina.

Za Universal Music će se u studenom snimati izvedba opere 'Faust' Charlesa Gounoda sa svjetskim opernim zvijezdama Carlom Colombarom i Luciom Gallom i dirigentom Villeom Matvejeffom, a za tu diskografsku kuću se u rujnu 2017. priprema i snimanje 'Mefistofelea' Ariga Boita, ponovno s Carlom Colombarom, ali ovoga puta i s Ramonom Vargasom u solističkim ulogama.

Najpopularniju hrvatsku operu, Gotovčevu 'Ero s onoga svijeta', snimat će za CPO u lipnju 2017. Solisti će biti Tomislav Mužek, Kristina Kolar, Ljubomir Puškarić, Giorgio Surain i Ivana Srbljan a dirigirat će Ville Matvejeff.

'Orkestar riječke Opere 20. srpnja svirat će na Ljetnoj pozornici u Opatiji u programu 'The best of opera' neke od najpoznatijih opernih arija (Verdija, Mozarta, Puccinija, Masseneta, Bellinija i Donizettija) u izvedbi vodeće svjetske koloraturne sopranistice Sumi Jo i baritona Lucia Galla', najavio je Blažević.

22. srpnja, na opatijskoj Ljetnoj pozornici, orkestar Opere nastupit će na koncertu 'Tribute to Frank Sinatra' kao pratnja baritona Lucia Galla, a 23. srpnja u pulskoj Areni zajedno s čuvenim Joseom Carrerasom na humanitarnom koncertu 'A life in music' u sklopu pjevačeve oproštajne turneje.

Koncertni majstor orkestra Opere Romeo Drucker istaknuo je da u orkestru vlada radno, ali opušteno ozračje, jer, kako je naveo, lako je raditi dobro, a jako je teško raditi loše. 'Kvalitetu orkestra i cijelog ansambla, zahvaljujući odgovornosti i ambicioznosti članova, prepoznala je riječka publika, a vrijeme je da se prepozna i međunarodno', dodao je.

Pročelnik Odjela za kulturu riječke Gradske uprave Ivan Šarar ustvrdio je da je sve što se u riječkoj Operi dogodilo u protekle dvije godine vrijedno divljenja. Bitno je shvatiti da riječki HNK nije monolit i posve jedinstveno tijelo, nego da u njemu djeluju neovisni ansambli koji se moraju zasebno emancipirati.

To je velik i skup projekt i može dati više nego dosad, dodao je, ali i naglasio da će Grad Rijeka morati riještiti prostorne probleme HNK te povećati izdvajanja. Pri tome će, kaže Šarar, pomoći i projekt Rijeka - Europska prijestolnica kulture 2020.