NAKON TRI MJESECA

Redatelji izglasali nepovjerenje Ireni Škorić

04.02.2015 u 08:57

Bionic
Reading

Tri mjeseca nakon što je došla na funkciju predsjednice Društva hrvatskih filmskih redatelja, Ireni Škorić i Upravnom odboru u utorak navečer na izvanrednoj skupštini društva pedesetak redatelja izglasalo je nepovjerenje

Nadzorni odbor u sljedećih desetak dana donijet će odluku kako dalje, a do tada se suzdržava od ikakvih komentara za javnost, prenosi Večernji list

Izvanrednu sjednicu DHFR-a sazvao je Nadzorni odbor kojim predsjeda Vinko Brešan, a članovi su još Zrinko Ogresta i Zrinka Matijević Veličan. Cilj je bio prekinuti nefunkcioniranje Društva zbog kontinuiranih razmirica između predsjednice i većine članova Upravnog odbora koji čine Branko Ištvančić, Danijel Kušan, Hana Jušić i Neven Hitrec.

Nakon sazivanja sjednice prije par dana predsjednica Društva Irena Škorić izjavila je kako od prvog dana otkad je stupila na tu dužnost traje koordinirana opstrukcija njezinog rada koja kulminira 'nelegalno sazvanom izvanrednom skupštinom' i namjerom da je se smijeni s mjesta predsjednice. Kako je protumačila Škorić, skupština se saziva s obrazloženjem da je riječ o neslaganju u karakterima i nepovjerenju u Upravnom odboru, no sve je to farsa kako bi je se spriječilo da postane predstavnica u vijećima HAVC-a i Pulskog filmskog festivala. Kaže da se to radi s ciljem da 'ne poremeti 'mir' u kojemu hrvatskim filmom vlada grupacija vezana za HAVC'.

Na njezine optužbe ubrzo je reagirao ravnatelj HAVC-a Hrvoje Hribar rekavši da Škorić obmanjuje javnost kada svoje probleme u vođenju DHFR-a opravdava bilo kakvim utjecajem Hrvatskog audiovizualnog centra ili njega osobno. 'Gospođa Škorić nalazi se u nesporazumu s vlastitim Upravnim odborom, kao i članstvom koje ju je izabralo. Za nastale probleme nije odgovoran HAVC, niti ih HAVC može riješiti', rekao je Hribar.

Irena Škorić na dvogodišnji mandat predsjednice Društva hrvatskih filmskih redatelja, koje broji preko 130 članova, izabrana je na izbornoj skupštini održanoj 27. listopada prošle godine. O njezinoj pobjedi odlučivalo je manje od trećine članstva. Pobjedu su joj osigurala 24 glasa dok je njezina protukandidatkinja, redateljica Vlatka Vorkapić dobila 14 glasova. Nakon što je izabrana, ubrzo je Upravni odbor sazvao plenum članstva kako bi odlučili o njezinom zahtjevu da kao predsjednica DHFR-a sa svojim zamjenikom Brankom Ištvančićem dobije poslovne bankovne kartice DHFR-a za svoju osobnu upotrebu.