SRČANI UDAR

Redatelj Tomaž Pandur umro usred probe u Skoplju

12.04.2016 u 15:40

Bionic
Reading

Tijekom probe predstave 'Kralj Lear' Makedonskog narodnog teatra od srčanog udara preminuo je istaknuti slovenski i europski redatelj Tomaž Pandur, neslužbeno javlja makedonska televizija Telma pozivajući se na izvore iz kazališta koje će navodno uskoro objaviti službeno priopćenje. Informaciju je u međuvremenu prenijela i slovenska agencija STA, pozivajući se na kazališne krugove

Pandur je rođen 1963., a režiju je diplomirao u Ljubljani 1989. Bio je izuzetno plodan redatelj, čije se djelo temeljilo na adaptacijama dramskih klasika kojima je pristupao na vizualno izrazito originalan način, podsjeća Telma.

Među njegovim najpoznatijim predstavama ističu se 'Faust', 'Tesla Electric Co.', 'Hamlet', 'Medeja' itd.

Iz predstave 'Faust'

Bio je i ravnatelj drame u Slovenskom narodnom gledališču u Mariboru, u kojem su tijekom njegova mandata režirali, među ostalima, Paolo Magelli, Janusz Kica, Eduard Miller i Damir Zlatar Frey.

Sredinom 2013. prvi put je javnosti predstavio i svoj slikarski opus.U zagrebačkoj Laubi, na izložbi nazvanoj 'Dječaci', predstavljeno jetada tridesetak slika velikog formata, za koje je Pandur na otvorenjuistaknuo da otkrivaju dio njegove osobnosti, dosad sakriven od očijupublike, te fascinaciju manirizmom, istraživanjem nesvjesnog, neizrečenog inepoznatog.

Posljednjih godina Pandur je živio u Madridu te je djelovao u sklopu vlastite privatne kazališne skupine Pandur Theaters.