'DJEČACI' U LAUBI

Tomaž Pandur predstavio svoje slikarske radove

07.06.2013 u 11:22

Bionic
Reading

Zagrebačka Kuća za umjetnost i ljude Lauba, obilježavajući svoju drugu obljetnicu, prvi put javnosti je predstavila slikarski opus poznatog slovenskoga redatelja Tomaža Pandura

Pod nazivom 'Dječaci' izloženo je tridesetak Pandurovih slika velikog formata, za koje je autor na otvorenju istaknuo da otkrivaju dio njegove osobnosti, dosad sakriven od očiju publike, fascinaciju manirizmom, istraživanjem nesvjesnog, neizrečenog i nepoznatog.

Izložbu, otvorenu do 1. rujna, prati tematski vezana video-instalacija Dorijana Kolundžije, ispunjena pokretnim slikama iz predstave 'Medeja' nastale u koprodukciji Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u Zagrebu i Dubrovačkih ljetnih igara u suradnji s Pandur.Theatersom i premijerno izvedenom prošle godine u Dubrovniku.

Putovanje u svijet Tomaža Pandura u Laubi se nastavlja u duhu priprema za novu predstavu "Michelangelo", temeljenu na istoimenoj ekspresionističkoj drami Miroslava Krleže.

U sklopu programa, svakoga dana u Laubi će se odvijati probe za predstavu, od kojih će neke biti otvorene za javnost.

U Laubi će također biti moguće pogledati scenografski objekt Svena Jonkea iz studija Numen/For Use za tu predstavu, koja će 12. srpnja u povodu ulaska Hrvatske u Europsku uniju u udinskom Teatro Nuovo Giovanni da Udine otvoriti Mittelfest.

Točno na Laubin drugi rođendan, 14. lipnja, bit će priređena rođendanska gala zabava na kojoj će se za glazbu pobrinuti svjetski poznati predstavnici zagrebačke klupske scene, glazbeni producent Homeboy i DJ Pytzek.

Kuća za umjetnost i ljude Lauba udomljuje privatnu zbirku Filip Trade radova hrvatskih umjetnika moderne i postmoderne. U protekle dvije godine Laubu je posjetilo više od 50 tisuća ljudi, upisala je 500 članova, privukla 50 volontera i prikupila devet tisuća obožavatelja na Facebooku, te održala stotinjak dječjih radionica i šezdeset raznih događanja, među kojima preko trideset izložbi.