MODERNIZIRANI KLASIK

'Razbojnici' gostuju u ZKM-u

18.11.2008 u 16:00

Bionic
Reading

U sklopu Ciklusa europskog kazališta u Zagrebačkom kazalištu mladih, Heidelberško kazalište izvest će predstavu Friedricha von Schillera 'Razbojnici', u režiji Martina Nimza, 20. studenog, s početkom u 20 sati

Originalni naziv predstave glasi 'Die Räuber-neue Fassung' ili 'Razbojnici - nova verzija'. Kao što stoji u naslovu, originalno djelo Friedricha von Schillera u režiji Martina Nimza prilagođeno je modernome vremenu. Radnja se i dalje temelji na sukobu između dva brata, Karla i Franza Moora. No, Karl je ovoga puta mafijaš, dok je njegov brat Franz galantni gospodin. Karl Moor, kojega otac odbacuje, protiv volje postaje ubojica i mafijaški vođa. Njegov brat Franz, koji umjesto njega želi postati nasljednik, naposlijetku u tome i uspijeva te želi osvojiti i Karlovu ženu Amelie von Edelreich. Amelie ipak ostaje vjerna svome mužu. Karlova razbojnička banda harači gradom, a on se nakon dvije godine vraća kući u posljednji posjet. Otkriva što se sve dogodilo u njegovu odsutstvu i prepoznaje u svom bratu Franzu pravog neprijatelja.

U predstavi glume Ute Baggeröhr, Maria Prüstel, Ronald Funke, Paul Grill, Florian Hertweck, Matthias Rott, Holger Stockhaus i Frank Wiegard. Inovacija u predstavi je i razdijeljena pozornica. Režiser Martin Nimz ju je metalnim zidom podijelio na dvije horizontalne razine koje odvajaju paralelne radnje. Nastalo 1853. iz građanske inicijative, Heidelberško kazalište obuhvaća 5 područja: operu, dramu, ples u suradnji s Freiburgom, kazalište za djecu i mlade te koncerte.

Pod vodstvom direktora drame Axela Preußa, od 2005. krenuli su novim umjetničkim putem. Insceniranju velikih klasika, poput Shakespearea, Schillera i Büchnera, pristupaju na suvremen način, potiču i njeguju novu dramu, te heidelberški Stückemarkt, koji je jedan od najvažnijih festivala za poticanje mladih autora. Gostovanje Heidelberškog kazališta u Zagrebu svojevrsni je nastavak ovogodišnje suradnje sa Zagrebačkim kazalištem mladih koje je s nekoliko predstava 2008. gostovalo u Heidelbergu u okviru prezentacije hrvatske suvremene drame.