NAKON ANONIMNOG PISMA

Ravnatelj riječkoga Baleta Balazs Baranyai dao ostavku

21.11.2016 u 22:54

Bionic
Reading

Ravnatelja Baleta HNK Ivana pl. Zajca Balazs Baranyai dao je ostavku nakon kritike vezane uz njegov i rad Uprave riječkoga HNK koje je dio ansambla riječkog Baleta u nepotpisanom pismu uputio Ministarstvu kulture

Iz baletnog ansambla požalili su se ministarstvu, ali i Hrvatskom društvu profesionalnih baletnih umjetnika da se plesače vrijeđa, prijeti otkazima i ucjenjuje te da rade u potpuno neodgovarajućim uvjetima, bez kvalitetnog plesnog poda i baletne obuće, da Balet dobiva najmanje novca u HNK te da to nije dovoljno za iznijeti produkcijski zadovoljavajuće predstave.

Navode i da Balet nema dovoljno dobrog korepetitora, odnosno pijanista na probama i uvježbavanjima te da Baletu nedostaje kvalitetan plesni pedagog, kao i da je premalo plesača za sve potrebe Baleta te da se ne zapošljavaju novi.

Baranyai u svom pismu ističe kako već 'dulje vrijeme trpi napade i optužbe narasle izvan svake zdrave pameti' te vrlo opsežno i detaljno odgovara na primjedbe.

Tako navodi da na mjestu baletnog pedagoga radi iskusan plesač kvalificiran za taj posao te baletna pedagoginja s magisterijem prestižnog Royal Academy od Dance iz Londona. Od rujna su, ističe, zaposlili dva talijanska plesača i jednu plesačicu iz Hrvatske te namjeravaju zaposliti još jednu plesačicu što pokazuje da se Balet postepeno proširuje i razvija. Ravnatelja Baleta u ostavci dodaje i kako plesni pod nije nov, ali da je u dobrom stanju. Dio plesača prozvao je da kasni na probe, dolazi bez pripreme i ne pamti koreografije od prethodnog dana.

Odgovorio je i na kritike da pristaje na nove predstave s vrlo niskim proračunima. 'Uvijek bih odgovarao da vjerujem u umjetnost i obrazovanje, a ne novac. Kreativnost i dovitljivost popraćeni ljubavlju za umjetnost uvijek mogu prevladati bilo koju poteškoću', ustvrdio je.

Baranyai: Netko drugi želi postati ravnatelj pa 'napuhuje' probleme

'Pitam se što bi mogle biti namjere pojedinaca koji su se s problemima počeli obraćati javnosti umjesto meni kao njihovu ravnatelju. Znači li to možda da netko od njih želi postati ravnatelj, pa rješavanje problema nije toliko važno koliko je važno njihovo iznošenje u javnost u 'napuhanom' obliku', zaključio je Balazs Baranyai.

Obnašatelj dužnosti intendanta HNK Ivana pl. Zajca u RijeciMarin Blažević također je odgovorio na anonimno pismo te ocijenio da je time eskalirala kampanja koju dio baletnog ansambla već mjesecima vodi protiv svojeg ravnatelja, ali i dodao da je spreman optužbe o ucjenama, prijetnjama, omalovažavanju, vrijeđanju i verbalnim napadima nadređenih prema ansamblu Baleta u protekle dvije godine, ukoliko se odnose na njega ili bivšeg intendata Olivera Frljića, s punom odgovornošću odbaciti i sudskim putem.

'Odnos prema riječkom baletnom ansamblu je uvijek i isključivo bio kooperativan, u granicama profesionalne i pristojne komunikacije', istaknuo je Blažević.

Priznao je da ondje postoje problemi, ali i da ih se rješava. Baletni ansambl jedini je u riječkom HNK kojem se broj zaposlenih umjetnika u protekle dvije godine povećavao i to zahvaljujući argumentiranim naporima Balazsa Baranyaija, istaknuo je Blažević.

Dodatne odgovore na optužbe će dati, najavio je, 24. studenoga na izvanrednoj sjednici Kazališnog sabora, seriji tematskih razgovora u riječkome HNK, na koju će pozvati predstavnike Grada Rijeke, Ministarstva kulture, Hrvatskog društva profesionalnih baletnih umjetnika, članove ansambla Baleta, publiku i novinare.