kulturni roštilj

Ravnatelj Pule: Trebaju nam veće ambicije, više novca i novi smjer razvoja hrvatskog filma

10.07.2024 u 13:13

Bionic
Reading

Postavili smo pet pitanja Danijelu Peku, umjetničkom ravnatelju Pula Film Festivala i producentu koji se nedavno okitio Zlatnom palmom za film 'Čovjek koji nije mogao šutjeti'

Pulski filmski festival prošle godine uspješno je proslavio 70. izdanje. U osmo desetljeće života uveo ga je novi umjetnički ravnatelj Danijel Pek, dobro poznat filmski producent. Od našeg prethodnog razgovora prošlo je nešto manje od godine dana, a Pek je u međuvremenu svoj uporan rad okrunio Zlatnom palmom za kratkometražni film 'Čovjek koji nije mogao šutjeti', prvom od hrvatske samostalnosti. Drugo mu je to kansko priznanje, a podsjećamo da je osvojio i Zlatnu kameru s filmom 'Murina'. Stoga se može reći da je njegovo gostovanje u Kulturnom roštilju s dvostrukim povodom - bavimo se ovogodišnjim izdanjem Pule, koje se otvara sutra, i Zlatnom palmom, koja je nedavno osvojena. Peka smo zamolili da ukratko predstavi program središnjeg hrvatskog filmskog festivala, izdvoji čemu se posebno veseli na festivalu, otkrije što on donosi filmskim profesionalcima, podijeli s nama kakav je osjećaj osvojiti tu prestižnu nagradu i predstavi nam svoje planove.

Ovog četvrtka počinje 71. izdanje Pulskog filmskog festivala. Možete li ukratko predstaviti ovogodišnji program?

U sedam festivalskih dana i noći imamo 22 filma u natjecateljskom programu – 11 u sekciji Hrvatski film te isto toliko u manjinskim koprodukcijama. Kad se radi o filmovima, nisu važne brojke nego osjećaji i iskustvo koje nam oni donose, no moram ovako započeti jer nam ove brojke pokazuju da radimo puno i dobro, da su naši filmovi vrlo različitih žanrovskih, tematskih i umjetničkih usmjerenja, da imamo dobre partnere s kojima radimo na filmovima u Europi i svijetu, ukratko - da nam kinematografija nije samo živa, već i aktivna, progresivna, možda čak mogu reći i prpošna. Otvaramo festival filmovima dvojice meni izuzetno dragih autora - jedan je Nevio Marasović, s kojim sam radio svoj prvi film, a čiji 'Šlager' prikazujemo u Istarskom narodnom kazalištu u posebnom otvaranju festivala prije otvaranja u 19 sati. Drugi je Rajko Grlić, koji će u Puli obilježiti 50 godina karijere - 1974. ovdje je prikazan njegov prvi dugometražni film 'Kud puklo da puklo'. A ovaj zadnji, 'Svemu dođe kraj', sigurno će jako odjeknuti među publikom i pokazati nam da je i nakon 50 godina Rajko zadržao - a možda najbolje da kažem prpošnost, po kojoj je poznat. Festival zatvaramo s dvoje autora koji najavljuju novu generaciju hrvatskih filmaša: Daina O. Pusić u Puli će predstaviti svoj prvi film 'Tuesday', nastao pod okriljem jednog od najvažnijih svjetskih studija A24, a Nebojša Slijepčević donosi 'Čovjeka koji nije mogao šutjeti', nagrađenog Zlatnom palmom u Cannesu. A između otvaranja i zatvaranja još je 20 odličnih filmova, stvarno najbolje od onoga što smo proizveli.

Izvor: Društvene mreže

Čemu se iz bogatog programa posebno veselite?

Veselim se zajedničkom gledanju filmova s kolegicama i kolegama i s publikom. S obzirom na to da sam filmove već vidio, zanimaju me reakcije publike na mjestima na kojima bih to očekivao, a još više tamo gdje nisam. Na 70. Puli jedan od najdražih trenutaka bio mi je spontani pljesak publike na genijalnu izvedbu Nikše Butijera u filmu 'Sedmo nebo' Jasne Nanut. Koliko često doživite pljesak nekoliko tisuća ljudi za vrijeme filma? To su trenuci koje želimo omogućiti i našoj publici i našim filmašima, da osjete radost i ponos zbog onoga što rade, da uživaju u projekcijama i zasluženom pljesku i nagradama. Mislim da smo ove godine u Puli uspjeli postaviti program koji je zabavan, uzbudljiv i raznovrstan i to na nizu projekcija od 10 ujutro pa do dva sata u noći. Imat ćemo filmove za djecu u Kinu Valli u 10 sati, nove restauracije filmskih klasika u 18 sati, sjajan izbor filmova za mlade među manjinskim koprodukcijama - ističem 'Kix', 'M', 'Sunce mamino', 'Lost Country', 'Domaćinstvo za početnike' i zabavnu komediju 'Živi i zdravi' - a sve ih gledamo tijekom produljenog vikenda. Uz Grlića i Marasovića, u Puli svjetske premijere imaju Dražen Žarković sa zabavnom zombi komedijom 'Šalša', Kristijan Milić s ratnim trilerom 'Božji gnjev' te Svebor Mihael Jelić, koji predstavlja 'Frku', kriminalističku dramu što se događa u jednoj noći u Osijeku. Film 'Proslava' redatelja Brune Ankovića, prema nagrađenoj knjizi Damira Karakaša, dolazi nam izravno sa svjetske premijere u Karlovim Varima. Pozivam publiku da nam se pridruži na svim projekcijama u obnovljenom Istarskom narodnom kazalištu, imamo redom odlične filmove koje ćete pamtiti, kao što su zapamćeni prošlogodišnji dobitnici Zlatne Arene i nagrade Kino mreže. I, naravno, ističem projekcije na Ambreli i Brijunima te stvarno raznovrstan program u drugom terminu Arene, u kojem imamo niz premijernih naslova: novu verziju filma 'Grof Monte Kristo', 'Povedi me na mjesec', 'Kinds of Kindness' Yorgosa Lanthimosa, 'Substance' s Demi Moore, 'Twisters' i na kraju festivala, u četvrtak, novi dio serijala o Gruu i malcima za mlađu publiku.

Proslava - teaser Izvor: Društvene mreže / Autor: Eclectica

Što ovogodišnja Pula nudi filmskim profesionalcima?

Najvažnije - mjesto i vrijeme za druženje, razgovore i rasprave o bitnim temama za hrvatski film. A vrlo konkretno - prilike da svoje projekte započnu u Puli i s njima krenu u razvoj ili da za već snimljene naslove pronađu publiku. U četiri industrijska programa podijelit ćemo nagrade u ukupnom iznosu od 39 tisuća eura i, vjerujem, pomoći nizu kolega u dugotrajnom i teškom procesu nastanka filma i televizijske serije. Želim da Pula postane dobar vjetar u leđa hrvatskom filmu i radi toga smo pokrenuli niz programa, osim spomenutih tu su i nagrada Kino mreže te program Pula u gostima, kojima ćemo pomoći distribuciji filmova s Pule.

Nedavno ste osvojili Zlatnu palmu za film 'Čovjek koji nije mogao šutjeti', a prije nekoliko godina i Zlatnu kameru. Kakav je to osjećaj?

Sretan sam da sam bio dio ekipe filmova koji su za Hrvatsku osvojili do sada najvažnije filmske nagrade u svijetu. To je jako dobra prilika da iskoračimo s našim filmovima na razine za koje se često ne usudimo pomisliti da ih možemo doseći. Jedna takva prilika za 'Murinu' nakon Zlatne kamere je propuštena, a vjerujem da je 'Čovjek koji nije mogao šutjeti' prilika da to popravimo. Reakcije publike, interes stranih produkcija i stečeno iskustvo daju nam osnove da razmišljamo veliko. Mislim da imamo prilike, talenta i solidne uvjete, ali trebaju nam veće ambicije, više novca i razvoj naše filmske i televizijske industrije u dosta drugačijem smjeru nego što je to bilo prevladavajuće do sada.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Antitalent

Možete li otkriti na kojim projektima trenutačno radite?

S Nebojšom Slijepčevićem počinjemo raditi na razvoju njegovog prvog dugometražnog igranog filma. Vanja Juranić režirat će divnu priču prema tekstu Tene Štivičić, s kojom radimo na još nekoliko projekata. Pripremamo adaptacije romana Kristiana Novaka i Jurice Pavičića. Ove jeseni snimit ćemo kratke filmove Dore Šustić i Renéa Galloa. Radimo na još nekoliko ideja koje još nemaju ni naslov ni autore, samo želju da postanu filmovi ili serije.