POVIJESNI PRIJEPORI

Ravnatelj Jasenovca podnio ostavku: Došlo je takvo vrijeme

21.05.2024 u 15:07

Bionic
Reading

Ravnatelj Javne ustanove spomen područja Jasenovac Ivo Pejaković podnio je ostavku nakon što je na portalu Večernjeg lista objavljen članak CroFacta, novog projekta za provjeru točnosti, o netočnim podatcima objavljenim na mrežnim stranicama institucije

Pejaković je u telefonskom razgovoru za Novosti potvrdio da je jutros podnio ostavku, a kao povod navodi spomenute članke objavljene u Večernjem listu i na CroFactu, odnosno tvrdnje o netočnostima na mrežnim stranicama ustanove.

Neke tvrdnje su nespretno formulirane i odlučio sam podnijeti ostavku, izjavio je Pejaković.

Dodao je da mu se čini da je 'došlo takvo vrijeme' i da je u ovakvoj situaciji odlučio da podnese ostavku te da više nije htio 'sudjelovati u tim raspravama'. Upitan kakva je to 'ovakva situacija', kazao je da je politička situacija izazovna i na unutarnjem i na vanjskom planu. Za nekoliko dana će se u sjedištu UN-a u New Yorku raspravljati o rezoluciji o genocidu u Srebrenici, a u crnogorskom parlamentu o deklaraciji koja se tiče ustaškog logora Jasenovac i tamo počinjenog genocida.

Potrebno je zauzeti stav i odrediti koje pravne termine koristiti. Treba definirati terminima što se dogodilo u NDH, kazao je Pejaković.

  • +46
Komemoracija u Jasenovcu Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

Vladimir Geiger s Hrvatskog instituta za povijest objavio je za CroFact, projekt provjere činjenica iza kojeg stoje Leksikografski zavod Miroslav Krleža, Hrvatski institut za povijest i Hrvatsko-memorijalno dokumentacijski centar Domovinskog rata, tekst o tvrdnjama objavljenim na mrežnim stranicama JUSP-a Jasenovac o sastanku održanom 4. lipnja 1941. u Zagrebu u njemačkom poslanstvu na kojem je, uz ostalo, zaključeno da se 'srpsko pitanje' u NDH riješi 'masovnim iseljavanjem Srba u Srbiju, masovnim ubijanjima na terenu i deportiranjem u koncentracijske logore'.

Geiger je naveo da izvorno arhivsko gradivo i historiografski radovi pokazuju da su te tvrdnje neutemeljene, odnosno da se ne spominje da je na tom sastanku ustaša s predstavnicima Trećeg Reicha razmatrano "da se srpsko pitanje riješi masovnim iseljavanjem Srba u Srbiju, masovnim ubijanjima na terenu i deportiranjem u koncentracijske logore", a ne spominje se ni da su nacisti vlastima NDH odobrili "već ranije poduzete mjere za konačno rješenje srpskog pitanja u NDH".

Pejaković je ravnatelj bio od 2017. godine. Javnost ga pamti po tome što je 2016. na tradicionalnoj komemoraciji u Jasenovcu skupini negacionista pokušao zabraniti da u Jasenovcu polože vijenac s natpisom 'stradalima od 1941. do 1951.', ali je njegovo protivljenje osujetila tadašnja ravnateljica Nataša Jovičić.

Pejaković je Novostima izjavio da je trenutačno na otkaznom roku i da sigurno neće nastaviti raditi u javnoj ustanovi.

sve osim nogometa

Učitavanje...