2020./ 2021.

Radost ponovnog susreta s publikom: Zagrebački HNK najavio program nove kazališne sezone

  • Autor: I. B./hina
  • Zadnja izmjena 05.06.2020 16:13
  • Objavljeno 05.06.2020 u 16:13
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Novu sezonu HNK u Zagrebu 2020./2021. prožima radost ponovnoga susreta s publikom koja kazalište voli i treba ga, suglasni su svi koji su ju predstavili na konferenciji za novinare u zagrebačkom HNK-u

Intendantica Hrvatskoga narodnog kazališta (HNK) u Zagrebu Dubravka Vrgoč istaknula je kako je upravo njihova kazališna kuća jedna od prvih u Europi koja se ponovno otvorila publici i za nju priredila programe usprkos ograničenjima koja je izazvala pandemija koronovirusa.

Uzbuđenje i radost zbog ponovnoga susreta s publikom dijele i ravnatelji Baleta, Drame i Opere HNK koji su predstavili novu sezonu, kao i okupljene umjetnice i umjetnici koji su dodali pokoju riječ o novoj sezoni.

'Planirati novu sezonu u vremenu kada su sva kazališta u svijetu zatvorena i kada ne postoji najava njihova ponovna otvaranja, čini se jednako suludim kao što bi se činilo jednako suludim samo prije nekoliko mjeseci predvidjeti da će se ta ista kazališta u jednom danu zatvoriti i da će jedan do tada posve nepoznat virus učiniti nešto nezamislivo - udaljiti ljude jedne od drugih', istaknula je intendantica u uvodnome tekstu pod nazivom 'Sudbinski povratak u kazalište' pratećega kataloga nove sezone.

Osvrnuvši se na okolnosti u kojima je nova sezona planirana, ocijenila je kako 'nas upravo povijesno iskustvo tješi da se teatar ne može poništiti'.

Balet: Dvije premijere 'Ponos i predrasude' i 'Giselle'

Ravnatelj Baleta HNK Leonard Jakovina najavio je da će u novoj sezoni biti dvije premijere -'Ponos i predrasude' prema romanu Jane Austen u adaptaciji, koreografiji i režiji Lea Mujića, te 'Giselle' Adolpha Adama u autorskome viđenju poznata koreografa i zvijezde pariškoga Baleta Josea Carlosa Martineza.

Jakovina je podsjetio da je premijeru baleta 'Ponos i predrasude' koja je bila 'jedna od katarza generacije' prekinuo koronavirs neposredno prije no što je zapravo trebala biti izvedena. Spomenuo je dvojbe s kojima je bio suočen kada bi taj balet trebalo premijerno predstaviti publici, a koje su okončane suglasjem sviju da će upravo premijera toga baleta otvoriti novu sezone.

Drugu premijeru - balet 'Giselle' upravo je za zagrebački Balet ekskluzivno pripremio poznati Martinez i to u klasičnoj inegralnoj verziji toga baleta koji mnogi smatraju 'kraljicom' klasičnoga baleta.

Reprizno će će pak biti izvedeni 'Smrt u Veneciji', 'Orašar', 'Opasne veze', 'Labuđe jezero' i 'Gospoda Glembajevi'.

  • +3

HNK Zagreb najavio novu kazališnu sezonu

Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

'Genijalna prijateljica' Elene Ferrante jedna od premijera Drame HNK

Za novu sezonu Drama HNK priprema tri premijere - 'Kafka na žalu', temeljenu na djelu Harukija Murakamija u scenskoj adaptaciji Franka Galatija i režiji Ivice Buljana, te dramu 'Genijalna prijateljica' Elene Ferrante, glasovite talijanske književnice koja piše pod tim pseudonimom, u režiji Paola Magellija.

Ravnatelj Drame HNK Ivica Buljan najavio je i treću premijeru - 'Revizor' Nikolaja Vasiljeviča Gogolja u režiji poznatoga Sergeja Potapova, dobitnika mnogih strukovnih i festivalskih nagrada, poznatoga u Rusiji pod nadimkom 'Tarantino iz Jakutije'. Na daskama zagrebačkoga HNK-a 'Revizor' je ponovno nakon više od četiri desetljeća, a to djelo koje 'analizira ljudsku glupost, častohleplje, odsutnost svake etike i morala, jednako je aktualno kao i u doba nastanka romana 1836.', dodao je.

Drama je pripremila i dvije praizvedbe- 'Suvremeni dramski tekst'. Riječ je o natječaju koji je prije nekoliko mjeseci raspisao HNK za suvremeni dramski tekst hrvatskih pisaca, a djelo pobjednika natječaja bit će praizveden na sceni HNK u izvedbi dramskog ansambla.

Druga praizvedba je autorski projekt kazališnog autora Ivora Martinića 'Jackpot' , a Marinić će sam i režirati vlastiti tekstualni predložak. U središtu toga projekta je odnos dramskoga teksta i glumaca izvedbe.

Tri premijere i jedna praizvedba u novoj sezoni Opere HNK

Ravnatelj Opere HNK Marcello Mottadelli na početku je istaknuo da 'kao Talijan želi naglasiti kako se Hrvatska, osobito Zagreb, izuzetno pametno, odlično organzirano i s velikom disciplinom građanstva nosio ne samo s virusom nego i potresom koji je duboko ranio predivan grad Zagreb'.

Vezano uz premijerne naslove Mottadelli je rekao da su dva prlongirana iz prethodne sezone -'Smrt u Veneciji' Ive van Hovea i 'Fantasio' Jacquesa Offenbacha.

Novu sezonu otvorit će pak Bizetova opera 'Carmen' koju će izvesti stalni pjevači Opere HNK.

Nastavljajući plodnu suradnju s Muzičkim bijenalom u Zagrebu bit će praizveden 'Posljednji intermezzo' Berislava Šipuša koji će i ravnati orkestrom.

HNK će nastaviti i projekt Filozofskoga teatra, te nadoknaditi propuštene programe hrvatskoga predsjedanja EU-om i Festivala svjetskoga kazališta.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!