svježe iz tiska

'Put koji je odabrala' Marine Kuveždić u izdanju Sandorfa

13.12.2022 u 11:15

Bionic
Reading

Nakladnik Sandorf objavio je knjigu 'Put koji je odabrala', debitantsku zbirku priča nagrađivane autorice Marine Kuveždić, dinamičan prikaz našeg vremena pisan životno, zavrnuto i slojevito

Marina Kuveždić (1985., Vukovar) diplomirala je anglistiku i pedagogiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Godine 2014. objavila je roman "Iznutra". Do sada je desetak njezinih kratkih priča objavljeno u sklopu raznih književnih natječaja (Pričam ti priču - Gradska knjižnica Samobor, Ranko Marinković, Sedmica i Kritična masa, Arteist, Matica Hrvatska).

Osvojila je nekoliko nagrada, između ostalog i nagradu na natječaju Kluba studenata Fakulteta elektrotehnike i računarstva za najbolju kratku priču, "Ono što je htjela", kao i treću nagrada u sklopu natječaja za kratku priču Ranko Marinković Večernjeg lista 2017. godine za priču "Znaš li tko sam?". Živi u Velikoj Gorici te radi u Zagrebu.

"Put koji je odabrala" njezina je prva zbirka priča.

"Marina Kuveždić novi je glas na našoj proznoj sceni, ženski glas jasan i čitak, naizgled običan, jer ono što je kod Marine zavrnuto i slojevito, to su priče: priče današnje i životne. Ona ih doista ima, kao da ih lako nalazi, što je zasigurno varka, naš dojam zbog lakoće čitanja", ističe urednik knjige Robert Perišić, koji je i sam ovih dana objavio novi roman "Brod za Issu" o kojemu smo opsežno porazgovarali na ovoj poveznici.

"Očigledan je ovdje talent za priču, njezino lociranje i iznošenje svaki put iznova dinamično, često do kraja nepredvidljivo, u 22 priče u ovoj zbirci. Ukupno s mnoštvom junaka_inja, Kuveždić daje 'kao usput' sliku našeg vremena i mjesta, na koje se na gleda odozgo. Ovo je prava knjiga za čitateljicu i čitatelja koji su željni priče, naše, suvremene, iz zgrade, iz kuhinje, iz lifta, iz kafića, s ceste", poručuje Perišić.