70. izdanje čuvenog festivala

Pulski filmski festival u brojkama - porast broja gledatelja 49 posto

28.07.2023 u 16:42

Bionic
Reading

Nakon završenog 70. Pulskog filmskog festivala zbrajaju se brojke i prikupljaju dojmovi. Jubilarno izdanje Pule održalo se od 15. do 23. srpnja, a filmovi su prikazivani na pet lokacija - u Areni, Kinu Valli, Istarskom narodnom kazalištu, na Brijunima i Ambreli. Ukupno je na Festivalu bilo 33.612 gledatelja

Usporedbe radi, godinu ranije Pula se održavala na šest lokacija, a ukupan broj gledatelja bio je 22.518. Povećan je broj gledatelja za 11.094, a izraženo u postocima, rast iznosi 49 posto, poručuju iz organizacije pulskog festivala.

U Areni je tijekom osam večeri prikazano 14 filmova, a ukupni broj gledatelja svih večeri je 26.973. Organizator podsjeća i da je Arena rasprodana u dva navrata - prve večeri kada je nakon svečanog otvorenja Festivala premijerno prikazan “Hotel Pula” redatelja Andreja Korovljeva (Kinematograf) te u večeri kada su prikazani hrvatski animirani film “Cvrčak i mravica” redatelja Luke Rukavine (Diedra) te film “Barbie” u programu Popularna Pula.

U Kinu Valli u ukupno 48 termina filmove je pogledalo 3.386 gledatelja, dodaje se u priopćenju. Istarsko narodno kazalište, u kojem su ove godine prikazivani filmovi ih Glavnog programa (hrvatski filmovi i hrvatske manjinske koprodukcije) imalo je 1.668 gledatelja. Odličnu posjećenost bilježe i projekcije na Brijunima - ukupno 605 gledatelja vidjelo je pet prikazanih filmova. Na Ambreli je pak prikazivan program H- 15 kojim se kroz suvremene hrvatske filmove obilježilo 15 godina Hrvatskog audiovizualnog centra, a na sedam filmova bilo je ukupno 980 gledatelja, stoji također u priopćenju.

Izvor: Društvene mreže / Autor: n.n.

Tanja Miličić, ravnateljica Javne ustanove Pula Film Festival

70. Pulski filmski festival bio je jednostavno drugačiji, poseban, slavljenički, ponosan, energičan, zanosan, nostalgičan, uzbudljiv, zabavan… baš onakav kakav zaslužuje biti, voljen i poštovan. Dom hrvatskih branitelja, kao festivalski centar, pokazao se i dokazao kao neophodno susretište filmaša, novinara, organizatora i građana tijekom dana i nakon večernjih projekcija. Mislim da smo uspjeli realizirati jedan od boljih festivala od osnivanja Hrvatske te ostaviti trajni trag u festivalskoj povijesti izdanjem monografije “70 godina filma pod zvijezdama”. Beskrajno sam zahvalna Danijelu Peku i Mariu Kozinu na sjajnom programu, svojim kolegama, suradnicima i volonterima koji su ostavljali dojam kao da sve odrađuju s lakoćom unatoč neispavanosti, visokim temperaturama i beskonačnom nizu obaveza, našim partnerima i sponzorima te naposljetku publici kojoj je ovaj 70. festival bio posvećen i koji su nas pratili u velikom broju. Doista sam sretna i ponosna.

Danijel Pek, umjetnički ravnatelj Pulskog filmskog festivala

Za 70. obljetnicu Pulskog filmskog festivala željeli smo pokazati da je hrvatska kinematografija u usponu, da je moguće ponovno povezati publiku s hrvatskim filmom i da je Pula važno mjesto susreta svih ljudi koji filmove rade. Vjerujem da smo u tome i uspjeli i da je naš najstariji festival spreman za iduća izdanja usmjerena prema budućnosti hrvatske audiovizualne industrije. Nova programska koncepcija rezultirala je s više raznolikih filmova, znatnim rastom broja gledatelja te sjajnim doživljajem festivala i prikazanih filmova koji se očituje u izuzetno visokim ocjenama publike u rasponu od 4.09 do 4.83. Moj osobni dojam je da je Pula ponovo važna, da se o prikazanim filmovima i nagradama konstruktivno raspravlja te da nam slijede još bolje godine i druženja u Puli.

Mario Kozina, selektor programa Pulskog filmskog festivala

Ovo je bila izuzetno snažna i kompetitivna godina u smislu kvalitete i kvantitete hrvatskog filma. Gledajući rezultate, broj prodanih ulaznica u Areni, pokrivenost programa u različitim medijima, odlične ocjene publike u rasponu od vrlo dobar do odličan, kao i interes i rasprave koje su izazvali pojedini filmovi, mogu samo reći da sam izuzetno sretan što su i publika i stručna javnost jednako strastveno reagirali na uistinu izuzetnu filmsku godinu, kao i mi dok smo program slagali. Novim konceptom željeli smo festival prometnuti u važnu početnu točku za distribuciju hrvatskog filma, a nadam se da smo u tome i uspjeli. Nakon festivala mnogi domaći naslovi kreću u ljetnu i jesensku distribuciju i svima im držimo palčeve da dođu do svoje publike!

I JOŠ NIJE KRAJ: 70. PULA DO RUJNA NA LEŽALJKAMA

Od 1. kolovoza do 5. rujna u Puli se održava program Circolo Classic tijekom kojeg će biti prikazano 10 naslova koji su obilježili festivalsku povijest. Na terasi Circola postavljeno je filmsko platno, a utorkom i nedjeljom iz udobnih ležaljki gledamo klasike: program započinje u utorak, 1. kolovoza filmom “Poseban tretman” redatelja Gorana Paskaljevića, a slijede “Prekobrojna” (r. B. Bauer), “Lito vilovito” (r. O. Gluščević), “Ljubavni slučaj ili tragedija službenice PTT” (r. D. Makavejev), “Višnja na Tašmajdanu” (r. S. Janković), “Skupljači perja” (r. A. Petrović), “Lepota poroka” (r. Ž. Nikolić), “Kad budem mrtav i beo” (r. Ž. Pavlović), “Miris poljskog cveća” (r. S. Karanović) i “Davitelj protiv davitelja” (r. S. Šijan).,Sve projekcije započinju u 21 sat, a cijena ulaznice iznosi 5,00 eur po projekciji. S obzirom na velik interes, a na raspolaganju je 80 ležaljki za projekciju, ulaznice ranije možete kupiti online (https://www.kinovalli.net/circolo-classic/ ) ili gotovinskim plaćanjem na blagajni Circola sat vremena prije početka filma.

U slučaju nepovoljnog vremena projekcije će se u istom terminu prikazivati u Kinu Valli.

Program se održava u organizaciji JU Pula Film Festival i Zajednice Talijana Pula, uz potporu Ministarstva kulture, Istarske županije, Grada Pule, HAVC-a, Turističke zajednice Pula dok je sponzor programa Transcom.