od 15. do 22. srpnja

Pulski filmski festival ove godine u jubilarnom 70. izdanju

07.04.2023 u 10:46

Bionic
Reading

Program 'Festivalske priče' održan je u četvrtak u pulskoj galeriji Cvajner, osmišljen kao razmjena sjećanja i iskustava dobrih poznavatelja festivalskih prilika u prošlosti, ali i razgovor o budućnosti Pulskog filmskog festivala koji ove godine obilježava 70 godina postojanja

Tijekom razgovora u kojem su sudjelovali brojni pulski kulturni djelatnici spomenute su brojne anegdote o pulskom festivalu, priče o nekim minulim vremenima, o promjenama koje je ovaj festival doživio kroz godine, a sve to iz osobne perspektive onih koji su taj festival stvarali ili živjeli.

Povjesničarka umjetnosti, kustosica i vlasnica Galerije Cvajner, Gorka Ostojić Cvajner prisjetila se festivalskih večeri u hotelu Riviera, u Domu hrvatskih branitelja, te zlatnog doba Pule 80-tih godina prošloga stoljeća. Sjetila se pritom i američkog glumca, producenta i redatelja hrvatskog, njemačkog i škotskog podrijetla Johna Malkovicha i njegove oduševljenosti Pulom, skromnosti i veličine.

Pulski novinar Mate Ćurić govorio je o svom radu u tehničko-organizacijskoj ekipi te poslije kao filmski kritičar, kao i o prijateljstvu s Arsenom Dedićem, dok je pulski roker Bruno Langer rekao kako se 'sada stalno mijenja datum održavanja festivala, dok je nekada to bilo uvijek od 27. srpnja do 2. kolovoza'.

Umjetnički ravnatelj ovogodišnjeg Pulskog filmskog festivala Danijel Pek najavio je da su ove godine središte interesa dugometražni filmovi, napomenuvši da "Pula postaje festival hrvatskog dugometražnog filma".

"Igrani film činit će glavninu programa, a otvoreni smo i za iznimna ostvarenja u dugometražnom animiranom i dokumentarnom filmu", zaključio je Pek.

Na ovogodišnjem 70. izdanju Festivala organizatori se žele zahvaliti publici na desetljećima vjernosti i prikazati im najbolje od naše filmske produkcije, a u Puli napraviti godišnje mjesto okupljanja hrvatske filmske zajednice, dodao je.

Pulski filmski festival je ove godine u svome jubilarnom 70. izdanju, a održat će se od 15. do 22. srpnja.