'Samo kad se smijem'

Pula: Nagrada Kino mreže dodijeljena redateljici Vanji Juranić

21.07.2023 u 08:55

Bionic
Reading

Nagrada Kino mreže koja je prvi put dodijeljena u sklopu 70. Pulskog filmskog festivala pripala je filmu 'Samo kad se smijem' redateljice Vanje Juranić i producenata Damira Terešaka i Nikoline Vučetić Zečević

Nagrada je distribucija filma unutar kino mreže koja u ovome trenutku ima 49 članova sa 70 nezavisnih kina u 58 gradova i na otocima.

Film "Samo kad se smijem" nagrađen je zbog "krajnje realističnog prikaza jedne iznimno teške i u hrvatskoj kinematografiji dosad rijetko obrađivane teme koja je, nažalost, svoje uporište pronašla u hrvatskoj stvarnosti", napisao je u obrazloženju ocjenjivački sud, u sastavu Ivica Perinović iz zadarske Kino zone, Jelena Svirčić iz šibenskog art kina Arsen i Danijela Fabric Fabijanac iz Pučkog otvorenog učilišta Slatina.

Izvor: Društvene mreže

Film prati život 28-godišnje Tine (Tihana Lazović) koja u jednom dalmatinskom gradu naizgled vodi idilični život. Dok njezin suprug Frane (Slavko Sobin) zarađuje, ona kao kućanica brine za šestogodišnju kćer. No, njihov odnos počinje se mijenjati kada Tina izrazi želju da završi fakultet koji je napustila zbog trudnoće. Unatoč prvotnom pristanku i podršci, Frane počinje pokazivati negodovanje koje se na početku svodi na sitne sabotaže. S vremenom, sukobi postaju sve češći, a svađe sve nasilnije.

Kroz iznimna glumačka ostvarenja Tihane Lazović i Slavka Sobina, redateljica uspijeva doseći visoku razinu estetske vrijednosti u prikazu kulture nasilja unutar patrijarhalnog društva i ukazati na tragične propuste pravosudnog sustava.

"Posebna vrijednost filma iskazuje se kroz dramatizaciju kompleksnog odnosa supružnika, čime autorica uvjerljivo prikazuje kako žrtva - uslijed izloženosti nasilju i nedostatka izbora - i sama postaje počiniteljica zločina", naveo je ocjenjivački sud.

Pulski filmski festival i Kino mreža pokrenuli su nagradu koja se dodjeljuje hrvatskom filmu iz glavnoga festivalskog programa koji je za hrvatsku premijeru odabrao Pulu te predstavlja poticaj budućoj kino distribuciji filma u vidu priznanja i posebnog statusa u distribuciji Kino mreže.