'PLAVI JAHAČ'

Prvo cjelovito hrvatsko izdanje kultnog Almanaha

18.01.2009 u 18:00

Bionic
Reading

Knjiga 'Plava konjica' s prvim cjelovitim hrvatskim izdanjem Almanaha 'Plavi jahač' iz 1912. i osvrtima hrvatskih teoretičara na jedan od najvažnijih modernističkih projekata 20. stoljeća, predstavljena je danas u Hrvatskom glazbenom zavodu (HGZ)

ZAGREB - Kultni Almanah 'Plavi jahač' Vasilija Kandinskog i Franza Marca, objavljen 1912. u Münchenu, sadrži teorijske članke, reprodukcije i glazbene zapise, u kojima se istražuje povezanost vizualne umjetnosti i glazbe te utjecaj simbolističkih, teozofskih, okultnih i mističkih sistema na umjetnost.

Hrvatski glazbeni zavod objavio je u 'Plavoj konjici' i današnja postmoderna čitanja Almanaha hrvatskih teoretičara književnosti, teoretičara likovne umjetnosti i muzikologa.

Voditelj HGZ-ova projekta 'Plavi jahač' Marcel Bačić istaknuo je značaj ovog umjetničkog manifesta, gotovo nepoznatog mlađem dijelu naše kulturne javnosti, koji je zaslužio da ga se ponovno iščita i interpretira s gotovo stogodišnje distance. Dodao je da je Almanah u ono doba bio gotovo proglas tolerancije i kozmopolitizma, otvoren prema drugim umjetničkim strujanjima i narodnim umjetnostima.

Zastupao je spontanost izraza, povezivanje zvuka, osjećaja i boje, rekao je Zvonimir Maković posebno izdvojivši težnju k apstrakciji te naglašavanje samosvojnosti boje i oblika.

U Almanahu su, među ostalima, objavljeni tekstovi Arnolda Schoenberga, Eugenea Delacroixa, Mihaila Kuzmina, Vasilija Kandinskog i Franza Marca. Svoje osvrte na njihovu poetiku u knjizi su objavili hrvatski teoretičari Marcel Bačić, Vladimir Biti, Mladen Tarbuk, Ivan Supek, Zoran Kravar i drugi.

Knjigu 'Plava konjica' uredili su Eva Sedak i Marcel Bačić, a izdavač je Hrvatski glazbeni zavod.