NOVA PRODUKCIJA

Prvi crni Jago u Shakespearovom 'Othellu'

04.09.2014 u 10:21

Bionic
Reading

Britanska kazališna trupa Royal Shakespeare Company u idućoj će sezoni postaviti 'Othella' u kojemu će po prvi puta ulogu Jaga igrati crni glumac

Kako je istaknuo umjetnički direktor trupe Gregory Doran, to bi moglo slavnu Shakespeareovu tragediju transformirati na posve novi način.

'Uloga Jaga jedna je od najvećih Shakespeareovih kreacija, a obično ga se interpretira kao duboko malicioznog rasista. No, što bi bilo kad bi oba glavna lika bili crnci?', zapitao se Doran.

'Možda je ideja posve luda, no mislim da ju vrijedi isprobati jer predstavlja izazov', ocijenio je.

U novoj produkciji, u režiji Iqbala Khana, Jaga će glumiti Lucian Msamati, poznat iz serijala 'Igre prijestolja', dok će Othella utjeloviti također crni glumac Hugh Quarshie.'

'Othello' je dio nove sezone RSC-a, koja počinje u ožujku 2015., a koju će po prvi puta otvoriti produkcija ne-Shakespeareova komada: u povodu stote obljetnice rođenja istaknutog američkog dramatičara Arthura Millera, RSC će za tu priliku postaviti njegovu Pulitzerom nagrađenu dramu 'Smrt trgovačkog putnika'. Režirat će ju sam Doran, a u glavnoj ulozi Willyja Lomana zaigrat će Antony Sher.

348889,349080,349067,349059

Sezonu će, među ostalim, obilježiti i prva produkcija tragedije 'Love's Sacrifice' (žrtvovanje ljubavi) engleskog pjesnika i dramatičara Johna Forda, gotovo 400 godina nakon premijere 1620.

Tragična priča o talijanskom princu Carlu Gesualdu, koji je ubio svoju ženu i njezina ljubavnika te potom pobjegao u Napulj i ostatak života proveo skladajući duhovnu glazbu, premijerno će biti postavljena 11. travnja u kazalištu Swan Theatre u Shakespeareovu rodnom gradu Stratfordu-upon-Avonu.

Ford, jedan od najvažnijih tragičara iz doba kralja Charlesa I., napisao je brojna često postavljana djela, a među najpoznatijima su mu 'The Lover's Melancholy' i 'Tis a Pity She's a Whore', prema kojoj je 1980. snimljen istoimeni tv film.