ZAGREBDOX

Prve ljubavi, mladenački bunt i rivalstvo u programu Teen Dox

23.02.2019 u 19:37

Bionic
Reading

Program Međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox, pod nazivom TeenDox prikazat će na ovogodišnjem izdanju pet filmova namijenjenih tinejdžerskoj populaciji koja, u vremenu kada velik dio svog vremena provodi na mobitelima, uz njima zanimljive teme tek treba upoznati užitak gledanja filmova u kinu.

Fokus programa na 15. ZagrebDoxu tematski je raznolik, od natjecateljskih izazova, prvih ljubavi i propitivanja pojma slobode do bratskog (ne)slaganja i nesvakidašnjeg načina odrastanja jedne buntovne palestinske tinejdžerice.

Nanfu Wang je nezavisna redateljica iz Kine koja živi i radi u New Yorku. Njezin nagrađivani dugometražni prvijenac 'Vrabac huligan' natjecao se prije dvije godine u međunarodnoj konkurenciji ZagrebDoxa, a redateljica ovaj put donosi film 'Ja sam druga ti', najavljeno je sa zagrebačkog festivala.

Na proputovanju kroz Ameriku Wang je pratila mladog karizmatičnog Dylana, koji je udobnost vlastita doma i obiteljsku ljubav zamijenio životom na ulici. Fascinirana njegovim izborom kojim prkosi društvenim normama i potaknuta vlastitim slobodarskim mislima, Nanfu istražuje pojam individualne slobode i njezine granice.

Danski redatelj Emil Næsby Hansen u filmu 'Nas dvoje' govori o prvoj tinejdžerskoj ljubavi, ali i prvom prekidu. Iako Skjold i Isabel više nisu zaljubljeni, zauvijek će biti jedan drugome prva ljubav. Dok pokušavaju shvatiti što su kao par, a što kao pojedinci, razvijaju snažno prijateljstvo u kojem će uvijek postojati nostalgično sjećanje na ljeto u Kopenhagenu, kad je njihova ljubav bila na vrhuncu.

Teen Dox Izvor: Youtube / Autor: Youtube

Redateljski dvojac Cristina Costantini i Darren Foster u 'Sajmu znanosti' propituju izazove pred kojima se nalazi devet srednjoškolaca s različitih strana svijeta na međunarodnom sajmu znanosti u Los Angelesu. Taj višestruko nagrađivani dokumentarac uvodi nas u svijet ozbiljnog rivalstva, ali i u zabavni svijet tinejdžerskih hormona koji je, čini se, uvijek isti bez obzira na to gdje se nalazili.

Upečatljivi ženski lik buntovne palestinske tinejdžerice koja se želi prijaviti u vojsku donosi kanadska redateljica Christy Garland u filmu 'Što Walaa želi'. Odrastajući u najvećem izbjegličkom kampu na Zapadnoj obali, uz Pojas Gaze, i pod vojnim nadzorom Izraela, Walaa sanja o tome da postane policajka, obuče uniformu, izbjegne brak i zarađuje sama za svoj život. Unatoč upozorenjima da žene ne bi trebale biti u vojsci i da sramoti obitelj, ona se prijavljuje – i prolazi selekciju.

Mladi redatelj Benjamin Mullinkosson predstavlja priču o Peteru i Matthewu, dva crvenokosa brata i njihovu odrastanju u američkoj obiteljskoj svakodnevici. Bratski odnos koji tek naizgled djeluje složno otvara priču o suočavanju s individualnim strahovima. Matthew se iracionalno i ekstremno boji pasa, a Peter je opsjednut TV emisijom Survivor. Film 'Ma daj, ne budi p(ip)!' (Don’t Be a Dick About It) dokumentira simpatičnu braću u konstantnoj svađi dok nastoje prevladati vlastite strahove. Iako prihvaćaju međusobne razlike i nedostatke, jednako im se, ako ne i više, izruguju.

Međunarodni festival dokumentarnog filma ZagrebDox je za svoje slavljeničko, 15. izdanje, koje će se održati 24. veljače do 3. ožujka u zagrebačkom Kaptol Boutique Cinema, pripremio projekcije 104 dokumentarna filma u 16 programa, od čega će se njih 37 natjecati za nagrade u međunarodnoj i regionalnoj konkurenciji.