GORANOVO PROLJEĆE

Proslavite Svjetski dan poezije

21.03.2014 u 12:35

Bionic
Reading

Danas se u stotinama zemalja diljem svijeta obilježava Svjetski dan poezije. U Hrvatskoj se održava dodjela nagrada najvažnije pjesničke manifestacije Goranovo proljeće

U Hrvatskoj je praznik obilježen manifestacijom Goranovo proljeće, koja je započela sinoć svečanošću otvaranja i čitanjem pjesnika u zagrebačkom VIP klubu, a nastavlja se danas dodjelom nagrada u Lukovdolu, tradicionalno na Goranov rođendan 21. ožujka. Goran za mlade pjesnike dodjeljuje se Katji Knežević, a Goranov vijenac Gordani Benić.

Goranovo proljeće ove godine obilježava tri značajne godišnjice: 100 godina rođenja Ivana Gorana Kovačića, 70 godina njegove smrti te 50 godina neprekinutog trajanja Goranova proljeća, najvažnije i najstarije pjesničke manifestacije u Hrvatskoj.

I ove godine Goranovo proljeće ugošćuje četrdesetak domaćih i stranih pjesnika, a cjelokupan program obogaćen je i glazbenim nastupima.

Svjetski dan poezije UNESCO je proglasio 21. ožujka 1999. s ciljem promoviranja čitanja, pisanja, objavljivanja i poučavanja poezije širom svijeta. Na proglašenju praznika rečeno je da treba odavati priznanje i poticaj nacionalnim, regionalnim i internacionalnim poetskim pokretima.

Prvi dan poezije održan je 21. ožujka 2000. godine, a danas se obilježava u stotinama zemalja širom svijeta.

Prema podacima koje posjeduje Nacionalni komitet za proslavu Dana poezije koji je od 1990-ih smješten na Floridi, Svjetski dan poezije slavio se u drugom obliku još od 1505. godine. Uglavnom se slavio u listopadu, ponekad petog, ali krajem 20. stoljeća slavlje se održavalo 15. listopada.

Međutim, praznik je zapravo do UNESCO-vog službenog proglašenja naizmjenično slavljen u listopadu i studenome. Tradicija obilježavanja održala se do danas u mnogim zemljama.

Dan poezije obilježava se organizacijama poetskih večeri i skupova koji ističu bitnu ulogu poezije u suvremenoj kulturi.
Osim isticanja važnosti kulture pisanja i čitanja poezije, cilj je bio i promocija manjih izdavačkih kuća koje se fokusiraju na promicanje i vraćanje tradicije usmenog čitanja poezije.