krah knjižnog sektora

Propast Algoritma MK: 'Što će biti s izdavačima? Koga god da pitate, čut ćete tužnu priču'

27.09.2017 u 13:36

Bionic
Reading

Nakon što je objavljeno da Algoritam MK ima samo nematerijalnu imovinu od koje se nitko ne može naplatiti, postalo je jasno da deseci milijuna kuna koje taj knjižarski lanac duguje hrvatskim izdavačima nikad neće biti plaćeni. Što se biti dalje, za tportal komentira predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara Mišo Nejašmić

'Već u prvih 15 dana nakon blokade knjižarskog lanca Algoritam MK (AMK) bilo nam je jasno da će biti ovakav ishod. Psihološki smo se cijelo vrijeme pripremali na to da od isplate dugova neće biti ništa, da je AMK puka ljuštura kroz koju se događao biznis', komentira predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske Mišo Nejašmić službenu obavijest da AMK u bilanci 'ima samo nematerijalnu imovinu', odnosno nedovršeni softver vrijedan nešto manje od 15 tisuća kuna, te da ne raspolaže imovinom dovoljnom da pokrije troškove vođenja stečajnog postupka.

Osim nesposobnosti za plaćanje, privremena stečajna upraviteljica Iva Petanjek u svom je izvješću kao stečajni razlog navela vrlo vjerojatnu prezaduženost te predložila da se nad Algoritmom MK otvori i istovremeno zaključi stečajni postupak. Ukupni dug propalog knjižarskog lanca AMK procjenjuje se na više desetaka tisuća kuna, pri čemu je najviše dugovanja prema izdavačima.

'Svi koji su bili do kraja otvoreni i surađivali s Algoritmom MK gadno su nastradali, od onih kojima dugovanja iznose milijun i nešto do onih s dugom od 50 do 60 tisuća kuna, ali s godišnjim prihodima od 500 tisuća. Dakle, kojeg god od izdavača da sada pitate, čut ćete tužnu priču, od samog Algoritma, za kojeg je pitanje što će dalje s njime biti, a koji je u predstečaju, zatim Mozaik knjige, koja je imala jedan posto vlasničkog udjela u AMK-u, ali do prije tri godine, kao i Profil, po 24 posto. Tu su i ostali, Fraktura, Planetopija, Jesenski i Turk, OceanMore, Naša djeca, Znanje... svi su ovime itekako oštećeni, ali su se psihološki davno spremili na to da im se dugovi neće isplatiti', kaže Nejašmić, dodajući da će se posljedice vući još dugo, barem dvije godine, i da je nemoguće predvidjeti ishode.

'Bitno nam je da smo u tri i pol mjeseca od blokade do danas uspjeli povući sve knjige iz lanca AMK i većinu njegovih knjižara, od njih 31 u trenutku blokade, opet staviti u funkciju, pod novim vlasnicima, te sačuvati oko 140 radnih mjesta', napominje Nejašmić.