neisplate plaća

Ovih deset tvrtki zavilo je u crno najviše svojih radnika

  • Autor: T.O./Hina
  • Zadnja izmjena 24.08.2017 12:03
  • Objavljeno 24.08.2017 u 11:27
Plaću ne prima 6040 radnika

Plaću ne prima 6040 radnika

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Plaće u Hrvatskoj ne isplaćuje ukupno 1557 poslodavca, koji zapošljavaju 6040 radnika, pokazuju najnoviji, ažurirani podaci Porezne uprave

Ti se podaci temelje na dostavljenim JOPPD obrascima u kojima su poslodavci iskazali neisplatu plaće te naknadnu isplatu zaostale plaće i to za obračunsko razdoblje od siječnja do lipnja ove godine (kriterij tri mjeseca uzastopno i tri mjeseca u vremenskom razdoblju od šest mjeseci), objašnjavaju iz Porezne uprave, koja je najnoviji popis objavila na svojim mrežnim stranicama.

Statistički pregled poreznih obveznika, poslodavaca koji prema dostupnim podacima ne isplaćuju plaće, pokazuje da ih ne isplaćuje 1346 pravnih osoba s 5524 zaposlena te 211 fizičkih osoba s 516 radnika.

Među tvrtkama neplatišama koje su zavile u crno najviše svojih radnika prednjače građevinske tvrtke - Viadukt d.d., zatim Viadukt - Banovina d.o.o. i Konstruktor-Inženjering d.d. Građevinare slijedi propali nakladnik i trgovac knjiga Algoritam MK d.o.o., Tellin-Hoteli d.o.o., Renato P.P. d.o.o. za transport, trgovinu i usluge, Dalma d.d., Europski obalni avioprijevoznik d.o.o., Tempus projekt d.o.o. i Lepoglavska tvornica stolaca d.o.o.

Iz Porezne uprave napominju da popis ne sadrži podatke o poreznim obveznicima koji nisu dostavili obrazac JOPPD, kao ni o onima koji su prikazali neisplatu plaće, ali ne tri mjeseca uzastopno.

Također, na popisu nisu poslodavci koji su prikazali isplate plaća u tekućoj godini, iskazanih na obrascu JOPPD, ali ih nisu isplatili za razdoblja prije 1. siječnja 2014. i to zato što za razdoblja prije uvođenja obrasca JOPPD Porezna uprava nema analitičkih podataka o isplati plaće, već samo podatke o obvezama javnih davanja po toj osnovi. Popis ne sadrži podatke o poreznim obveznicima koji nisu isplatili plaće, ali su prikazali isplatu te su se zadužili za javna davanja kao da su ih isplatili.

tportal

Izvor: Porezna uprava / Autor: Neven Bučević

Objava popisa poslodavaca koji svojim radnicima ne isplaćuju plaće omogućena je Zakonom o porezu na dohodak. Tim je zakonom propisano da Porezna uprava, temeljem prikupljenih podataka na obrascu JOPPD, može na svojim mrežnim stranicama objaviti popis poreznih obveznika/poslodavaca koji ne isplaćuju plaću svojim radnicima, odnosno koji su na dostavljenim obrascima tri mjeseca uzastopno ili tri mjeseca u vremenskom razdoblju od šest mjeseci iskazali samo obračun doprinosa bez isplate plaće.

Dokument: "Pravne osobe koje ne isplaćuju plaće"

Iz Porezne uprave napominju kako popisi poreznih obveznika koji prema dostupnim podacima ne isplaćuju plaće, a koji se objavljuju na njihovim internetskim stranicama, nisu usporedivi zato što se kod svake nove objave popisa povećava broj razdoblja za koja se iskazuju podaci.

Dokument: "Fizičke osobe koje ne isplaćuju plaće"

Prvi popis neisplatitelja plaća Porezna je uprava objavila sredinom srpnja 2014. godine i na njemu je tada bilo 7038 poslodavaca.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!