POTOP KNJIŽARSTVA

Sad je i službeno: Izdavači i pisci mogu se pozdraviti s milijunima koje im duguje Algoritam MK

  • Autor: M.P./Hina
  • Zadnja izmjena 27.09.2017 11:58
  • Objavljeno 26.09.2017 u 15:02
Neven Antičević

Neven Antičević

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Višnjić

Stečajna upraviteljica Algoritma MK podnijela je zagrebačkom Trgovačkom sudu izvješće prema kojem taj lanac knjižara u stečaju u bilanci "ima samo nematerijalnu imovinu", točnije nedovršeni software vrijedan nešto manje od 15.000 kuna te da ne raspolaže imovinom dostatnom za pokriće troškova vođenja stečajnog postupka.

U izvješću privremene stečajne upraviteljice Ive Petanjek stoji i da je analizom raspoložive dokumentacije utvrđeno da postoji stečajni razlog nesposobnost za plaćanje, a vrlo vjerojatno i prezaduženost. 

Privremena stečajna upraviteljica stoga je predložila da se nad Algoritmom MK otvori i istovremeno zaključi stečajni postupak te da sud pozove osobe koje imaju pravni interes za provedbom stečajnog postupka da uplate predujam za namirenje troškova prethodnog i otvorenog stečajnog postupka.

Objava izvješća privremene stečajne upraviteljice uslijedila je nakon prošlotjedne objave sudskog rješenja kojim se pozivaju osobe koje imaju pravni interes u stečaju Algoritma MK da u roku od 15 dana uplate 15.000 kuna predujma za namirenje prethodnog i otvorenog stečajnog postupka.

U tom se rješenju ističe se i da će, ako u predviđenom roku predujam ne bude uplaćen, biti donesena odluka o otvaranju i zaključenju stečajnog postupka.

No, prije posljednjeg sudskog rješenja i izvješća stečajne upraviteljice, prijedlog za otvaranje stečajnog postupka Algoritma ovog ljeta podnijeli su jedan član i predsjednik uprave Algoritma Neven Antičević navodeći kao razlog nesposobnost za plaćanje.

Uz taj prijedlog, doneseno je i rješenje o imenovanje privremene stečajne upraviteljice u kojem se ističe da je dostavljen očevidnik plaćanja Financijske agencije iz kojega je, kako se navodi, razvidno da je u očevidniku evidentirano 1387 osnova za plaćanje duga Algoritma navodno procijenjenog na više desetaka milijuna kuna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!