SKANDAL ZBOG ISTRAGE

Pronađene neke od 2000 ukradenih dragocjenosti iz Britanskog muzeja

26.08.2023 u 14:17

Bionic
Reading

Neki od 2000 dragocjenih predmeta iz Britanskog muzeja, za koje se tek prije četiri dana otkrilo da su ukradeni, već su pronađeni, rekao je George Osborne, predsjednik muzejske zaklade i bivši ministar financija

Prošlog tjedan jedan zaposlenik te ustanove otpušten je pošto je ustanovljen nestanak, krađa ili šteta na predmetima u vlasništvu muzeja među kojima je i zlatni nakit te poludrago kamenje iz dugog vremenskog perioda od 15. stoljeća prije Krista do 19. stoljeća, a policija je pokrenula istragu.

Danski stručnjak za rimske antikvitete još je 2021. upozorio Britanski muzej da se neki od predmeta koji su bili u katalogu prije više od sto godina prodaju na internetu. Dr. Itaj Gradel je obavijestio muzej o zabrinjavajućem otkriću, ali je od njih dobio 'skoro pa nikakvu reakciju'.

Veliki propusti u istrazi krađe predmeta iz te ugledne javne ustanove izazvali su pravi skandal, nakon čega je ravnatelj Britanskog muzeja Hartwig Fischer u petak rekao da podnosi trenutačnu ostavku. Fischer je rekao da su propusti u konačnici njegova odgovornost. Ostavku je dao i njegov zamjenik Jonathan Williams.

'Zadnjih nekoliko dana podrobno sam analizirao događaje vezane uz krađu djela i provedenu istragu', rekao je i naglasio:  'Očito je da Britanski muzej nije reagirao sveobuhvatnim mjerama kako je trebao'. Britanski muzej, osnovan 1753., smatra se najstarijim javnim muzejom na svijetu i jednim od najposjećenijih.

Osborne je za BBC Radio 4 izjavio da je ugled muzeja narušen i da se radi o 'neredu koji treba raščistiti'. Profesor Martin Henig, stručnjak za rimsku umjetnost sa Oxforda, rekao je da je to 'najgori slučaj te vrste s kojim se susreo'.

'Ukradene dragocjenosti nisu samo prodavane, već i uništavane. Među njima je bilo malih predmeta, ali je svaki od njih bio dragocjen zbog doba iz kojeg potiče i svaki nam je pričao priču o životu u prošlosti. Neoprostivo', rekao je Henig.