zahvaljujući dinku podrugu

MUO: Zbirka slikarstva bogatija za dva remek-djela baroknog slikarstva

25.08.2023 u 13:48

Bionic
Reading

Zbirka slikarstva zagrebačkog Muzeja za umjetnost i obrt (MUO) postala je, zahvaljujući kolekcionaru Dinku Podrugu, bogatija za dva remek djela baroknog slikarstva, Jana Victorsa i Leandra Bassana, a ugovor o donaciji potpisan je u petak u Palači Gvozdanović

Djelima starih majstora Guercina, Canaletta, Lebruna, Guida Renija, Vivarinija, Van der Hecka, Ovensa i drugih, sada se pridružuju 'Portret mlade dame kao Diane' nizozemskog slikara Jana Victorsa i 'Krist na Maslinskoj gori', Leandra Bassana.

V.d. ravnatelja MUO Miroslav Gašparović rekao je kako su tim djelima obogatili Zbirku slikarstva materijalno, duhovno i umjetnički, a ona nisu postala samo vlasništvo MUO u Zagrebu, već i hrvatske kulturne baštine.

'Vjerujem da će u budućem postavu MUO, nekom novom muzeju kojemu se idućih godina treba veseliti i za koji se treba boriti gotovo sam siguran da će naći svoje mjesto', istaknuo je.

Leandro Bassano (1557.-1622.) bio je jedan od najznačajnijih venecijanskih slikara i portretista 17. stoljeća, najmlađi sin osnivača dinastije Bassano koji nakon školovanja u očevoj radionici u Bassanu preuzima onu u Veneciji, gdje je bio proglašen vitezom Venecijanske Republike.

Gašparović je objasnio da je teško dešifrirati nijanse stila koje bi razlikovale djela braće i oca Bassano, no stručnjaci su mu pripisali doniranu sliku zbog 'vrlo rafiniranog načina slikanja'.

'To je bilo presudno da mu se atribuira, s obzirom na to da se ne može biti siguran, nema signature ni podataka', dodao je.

  • +5
Svečano potpisivanje ugovora o donaciji Zbirci slikarstva Muzeja za umjetnost i obrt Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Za Jana Victorsa, jednog od najvjernijih prenosioca Rembrandtovog slikarskog stila čija se jedna slika već čuva u MUO, rekao je kako nije bio velika zvijezda, no dovoljno govori i podatak da je bio jedan od samo 23 Rembrandtova učenika.

Victors je nastojao stvoriti karijeru slikara povijesnih tema, no nakon što dolazi do kraha tržišta kad mnogi slikari u Nizozemskoj propadaju, zapošljava se kao 'tješitelj bolesnika', plovi brodom prema Zapadnoj Indiji gdje na kraju i umire.

Slike su donacija američkog Hrvata, kolekcionara i psihijatra iz New Yorka dr. Dinka Podruga i Nacionalne federacije kulturnih zaklada hrvatskih Amerikanaca, koja je prva pomogla MUO nakon potresa, a prošle godine donirala mu sliku Andrije Medulića Schiavonea.

Podrug je rekao kako je uvijek bio najviše zainteresiran za 17. stoljeće jer su tada Caravaggio u Italiji te Rembrandt, njegovi preteče i sljedbenici u Nizozemskoj napravili slikarstvo modernim.

'Kada gledamo te slike možemo prepoznati naše suvremene emocije, ti su slikari postali sposobni prikazati stvari koje su bliže svakodnevnom životu, čak i kada kreću od religioznih tema", istaknuo je.

Slike iz donacije, kao i još neke druge iduće će se godine u organizaciji MUO izložiti u Zadru, Virovitici i Ljubljani.