11. - 18. kolovoza

Program 'Tribute to' 29. Sarajevo Film Festivala posvećen Jessici Hausner

11.07.2023 u 09:54

Bionic
Reading

29. Sarajevo Film Festival odat će počast redateljici, scenaristici i producentici Jessici Hausner i predstaviti izbor filmova cijenjene autorice u festivalskom programu 'Tribute to' (Posvećeno)

U sklopu programa bit će prikazani dugometražni filmovi Jessice Hausner: 'Club Zero' (2023.), 'Little Joe' (2019.), 'Amour fou' (2014.), 'Lourdes' (2009.), 'Hotel' (2004.) i 'Lovely Rita' (2001.).

'Sarajevo Film Festival predstavlja program "Tribute to" posvećen izuzetnoj redateljici i našoj cijenjenoj prijateljici, Jessici Hausner. Sa zadovoljstvom najavljujemo da ćemo publici i filmofilima omogućiti jedinstvenu priliku da uživaju u odabranim filmovima ove utjecajne autorice. Ovim programom želimo istaknuti vrijednost njenog filmskog stvaralaštva i publici približiti jedinstvenu viziju ove umjetnice. Izborom filmova koje prikazujemo u programu "Tribute to"; naglašavamo važnost ovih djela u kontekstu suvremenog filma', rekao je direktor Sarajevo Film Festivala Jovan Marjanović.

Jessica Hausner rođena je u Beču 1972. godine. Studirala je režiju na Filmskoj akademiji u Beču gdje je snimila nagrađivane kratke filmove 'Flora' (1996.) i 'Interview' (1999.). Njen prvijenac 'Lovely Rita' premijerno je prikazan na filmskom festivalu u Cannesu u okviru programa Un Certain Regard 2001. godine. I sa svojim drugim filmom, 'Hotel', ponovo je u Un Certain Regard programu, 2004. godine. Godine 2009. 'Lourdes' je uvršten u natjecateljski program Venecijanskog filmskog festivala gdje je osvojio FIPRESCI nagradu. 'Amour fou' (2014.) premijerno je prikazan u programu Un Certain Regard, a 'Little Joe' (2019.), peti dugometražni film Jessice Hausner i njen prvijenac na engleskom jeziku, bio je u natjecateljskom programu festivala u Cannesu, gdje je Emily Beecham osvojila nagradu 'Prix d'interprétation féminine' za najbolju glumicu.

Njen najnoviji film 'Club Zero' imao je svjetsku premijeru na 76. filmskom festivalu u Cannesu. Među producentima filma 'Club Zero' je i Obala Art Centar iz Sarajeva, u okviru zajedničkog projekta s TRT-om i Doha Film Institutom. Producenti filma u ime Obala Art Centra su Mirsad Purivatra i Jovan Marjanović.

Jessica Hausner je bila gošća 23. Sarajevo Film Festivala (2017. godine), kada je otvorila 11. izdanje programa Talents Sarajevo.