veliki tabor

Dodijeljene nagrade na 21. Tabor Film Festivalu

10.07.2023 u 10:30

Bionic
Reading

Pretposljednjeg dana 21. Tabor Film Festivala u subotu navečer podijeljene su nagrade najboljim kratkometražnim filmovima u domaćoj i stranoj konkurenciji

U domaćoj konkurenciji ove je godine bilo ukupno 14 kratkih filmova koje je izabrao selektor Ivan Ramljak, dok je o nagradama odlučivao žiri u sastavu Šimun Šitum, Linn Löffler i Igor Buharov.

Ovogodišnjim pobjednikom proglašen je film 'Zof', čiji je redatelj i scenarist Rino Barbir. Prema riječima člana žirija Šituma igrani film tematizira prekid veze s djevojkom nakon čega mladić Zof najveću povezanost osjeća prema svom psu Loti s kojom provodi najviše vremena.

'Noseći se usamljenošću i nemogućnošću izražavanja kroz toksičnu muškost, ovaj realistični portret ispituje ulogu muškarca u današnjoj kulturi', rekao je Šitum.

Posebno priznanje u domaćoj konkurenciji osvojio je eksperimentalni film Davora Sanvincentija 'Mjesta koja ćemo disati'. Drugo posebno priznanje za majstorski ukomponiranu animaciju koja se kroz nadrealizam i crni humor bavi tugom i gubitkom osvojili su Lucija Mrzljak i Morten Tšinakov za animirani film 'Eeva' čija je radnja smještena na sprovod.

U konkurenciji stranih filmove ove je godine bilo ukupno 22 kratkometražna uratka od čega čak 19 hrvatskih premijera. Pobjednik je grčki redatelj Neritan Zinxhiria koji se predstavio s eksperimentalnim filmom 'Svjetlost od svjetlosti'. Film tematizira rekonstrukciju snimki pronađenih nakon 90 godina na jednom od najizoliranijih mjesta na svijetu, a kameru je ondje davne 1932. postavio redovnik netom prije smrti.

Posebno priznanje u međunarodnoj konkurenciji osvojio je redatelj Assaf Gruber za eksperimentalni film 'Nemoj se nikad vratiti'.

Odluku o najboljim kratkim filmovima u stranoj konkurenciji donio je žiri u sastavu Kumjana Novakova, Keith Deligero i Dan Oki.