NOVČANE NAGRADE

Proglašenjem dobitnika natječaja za kratku priču završen 21. FEKP

11.06.2022 u 00:16

Bionic
Reading

Proglašenjem troje pobjednika natječaja za kratku priču 21. FEKP-a u zagrebačkoj Tvornici kulture završen je Festival europske kratke priče koji je ove godine u Zagrebu i Zadru predstavio autore iz više od deset zemalja, na čelu s kultnim britanskim piscem Hanifom Kureishijem

Pavle Aleksić, Nina Bajsić i Mirta Maslać sa svojim su pričama osvojili prvo, drugo i treće mjesto na natječaju koji je FEKP ove godine organizirao u suradnji s Agencijom za mobilnost i programe EU i, u povodu Europske godine mladih, ograničio ga samo na mlade autore od 18 do 30 godina.

Odlukom žirija u sastavu Stjepan Balent, Antonela Marušić, Ivana Peruško, Ivan Tomašić i Korana Serdarević, kratka priča "Kraj nečega" Pavla Aleksića, osvojila je prvu nagradu na natječaju. Aleksić pripovjedno zrelo piše o riskantnoj temi smrti, njegov humor je smion, stil mekan, pun figura zvučnosti kao u pjesmi, a priča izvrsna, stoji u pročitanom obrazloženju žirija.

Drugonagrađena je priča "Tajlandski bosiljak u cvatu" Nine Bajsić, "koja sadrži tipičnu strukturu i zgusnutost forme kratke priče, vješto drži čitatelja u napetosti i nudi klasičan twist na kraju". Treća je nagrada otišla u ruke Mirti Maslać za priču "Be here now", koja se među primljenim radovima istaknula osobito izbrušenim stilom i dubinskim tretmanom tema mentalnog zdravlja i rodne tranzicije.

Prvo troje nagrađenih dobili su novčani iznos od pet, tri i dvije tisuće kuna, a svi finalisti tisuću kuna vrijedan bon za kupnju knjiga. Sve priče koje su ušle u finale mogu se pročitati na mrežnoj stranici festivala.

Proglašenjem pobjednika natječaja za kratku priču 21. FEKP-a i čitanjem pobjedničkih priča u petak je priveden kraju festivalski program, koji je od 5. lipnja u Zagrebu i Zadru u organizaciji Hrvatskog društva pisaca predstavio pisce iz Hrvatske i desetak zemalja, Velike Britanije, Španjolske, Francuske, Italije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Srbije, Švicarske, Palestine/Islanda.

Festival je u nedjelju 5. lipnja u klubu Peti kupe otvorio kultni britanski pisac Hanif Kureishi, koji je dva dana kasnije gostovao i u svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru. U razgovorima i čitanjima pred zagrebačkom i zadarskom publikom u šest festivalskih dana sudjelovali su, među ostalima, Jakuta Alikavazović, Andrea Bajani, Rumena Bužarovska, Michael Fehr, Danilo Lučić, Želimir Periš, Lana Bastašić, Patricia Esteban Erlés, Lejla Kalamujić, Senko Karuza i Mazen Maarouf.

Posljednja večer 21. FEKP-a počela je u petak u Malom pogonu Tvornice kulture razgovorom o književnim nagradama koji je moderirala Nora Verde. O 'raljama' književnih nagrada govorili su Ana Brnardić, Ivana Dražić, Monika Herceg i Kruno Lokotar. U programu 'Kratkiši' svoje priče čitali su Lana Bastašić, Ivan Jozić, Dinko Kreho, Želimir Periš i Espi Tomičić, a moderirao je Sven Popović.

Zatvarajući festival, autorima, prevoditeljima, žiriju i publici 21. FEKP-a u ime organizacijskog odbora festivala zahvalila je Vedrana Bibić.

Osvrćući se na 21. FEKP, Katarina Brajdić iz organizacije kazala je Hini kako joj je iznimno drago što se ove godine Festival ponovno vratio svojem međunarodnom formatu i ugostio brojne sjajne pisce iz Hrvatske i drugih europskih zemalja. Pohvalila je sjajan odaziv publike i u Zagrebu i u Zadru, istaknuvši kako se nada da ćemo uskoro neke od gostiju ovogodišnjeg FEKP-a imati prilike čitati i u hrvatskom prijevodu.

"Ovaj festival nikada nije igrao 'na sigurno', uvijek smo išli na kombinaciju poznatih, objavljivanih autora i nekih novih; želja nam je da se čuju i neki novi glasovi. Nadamo se da će ovo biti poticaj našim izdavačima i da ćemo uskoro neke od njih imati priliku čitati u cijelosti u hrvatskom prijevodu a, ako je upravo ovaj festival tome pridonio, bit ćemo jako sretni", poručila je Brajdić.