zaljubljena u poeziju

Magdalena (85) prodaje sitnice na Dolcu kako bi zaradila 5000 kuna za tiskanje svoje nove knjige

10.06.2022 u 12:23

Bionic
Reading

Na zagrebačkoj tržnici Dolac otvoren je nedavno Zagorkin sajam knjiga, stripova i nosača zvuka, koji se održava svakog radnog četvrtka u ovim predljetnim i ljetnim mjesecima od 18 do 21 sat

Jučer je na sajmu sve iznenadila i 85-godišnja Magdalena Kolar Đudajek, koja je zauzela jedan od dostupnih štandova. Njezina priča ide otprilike ovako: na štand je stavila nekoliko svojih knjiga i sitnica želeći zaraditi za tiskanje vlastite zbirke poezije. Izdavača je našla, ali joj treba 5000 kuna da podmiri nužne troškove, piše portal Lupiga.

Gospođa Magdalena izazvala je mnogo pozitivnih reakcija na društvenim mrežama. Tiktoker pod korisničkim imenom @mata_dalmata došao je na Dolac čim je čuo za gospođu koja prodaje sitnice kako bi štampala vlastitu knjigu. O tome je snimio i kratki video kako bi pozvao ljude da dođu na Magdalenin štand.

"Do sad je skupila 1000 kuna. Idući sajam je 23. lipnja, tko god ode prvi neka javi ovdje u komentar koliko je skupila pa ćemo se organizirati", napisao je spomenuti tiktoker u komentaru videa.

Dosad je objavila osam zbirki poezije

Magdalena Kolar Đudajek rođena je, inače, 1937. godine u Hrvatskom zagorju, u mjestu Špičkovina. Krojačica je koja cijeli život piše poeziju. Do sada je objavila osam zbirki poezije, najviše na kajkavskom narječju. Ove će godine, kaže, vjerojatno izdati i devetu zbirku.

Dvije knjige ilustrirali su joj Ivan Lacković Croata i Ivan Rabuzin, dok joj je prvu zbirku ilustrirao njen pokojni suprug Ivan Đudajek. Jednu zbirku Magdalena je ilustrirala sama.