rijeka

Proglašene dobitnice Književne nagrade Drago Gervais za 2023. godinu

10.10.2023 u 12:58

Bionic
Reading

Dobitnice Književne nagrade Drago Gervais za 2023. godinu su Doris Pandžić za najbolji neobjavljeni rukopis, roman pod naslovom 'Vi niste ovdje', i Vlasta Sušanj Kapićeva za zbirku pjesama 'Krunica od versi' u kategoriji objavljenog djela na čakavskom

Dobitnice su proglašene na konferenciji za novinare u utorak u Odjelu Palača Modello Gradske knjižnice Rijeka, kao posljednje događanje u ovom prostoru prije zatvaranja i preseljenja u novu zgradu.

Književna nagrada Grada Rijeke Drago Gervais utemeljena je 1961. godine i dodjeljuje se u dvije kategorije - za najbolje neobjavljeno književno djelo (roman, zbirka poezije, zbirka novela, drama i drugo) te najbolje objavljeno književno djelo napisano na nekom od idioma čakavskog narječja hrvatskog jezika. Autori dobivaju po 2700 eura nagrade, a autoru neobjavljenog djela Gradska knjižnica Rijeka u svojoj nakladi objavljuje nagrađeno djelo.

Na ovogodišnji natječaj pristiglo je 65 neobjavljenih rukopisa i osam prijedloga objavljenih djela na čakavskom

Na ovogodišnji natječaj pristiglo je 65 neobjavljenih rukopisa i osam prijedloga objavljenih djela na čakavskom u protekle dvije godine. O dobitnicima je odlučilo povjerenstvo u kojemu su bili Aleksandar Mijatović, Ivica Prtenjača, Vlado Simcich Vava, Milorad Stojević i Dunja Matić Benčić.

Ravnatelj Gradske knjižnice Rijeka, koja provodi natječaj i dodjelu nagrade, Niko Cvjetković, istaknuo je da je postupak prijave i izbora potpuno anoniman, jer se radovi prijavljuju pod šifrom, a omotnica s imenom autora otvara se tek nakon odluke o dobitnicima. Time se, rekao je, osigurava da nema vanjskog utjecaja na povjerenstvo. Također, naglasio je, ovdje svi članovi povjerenstva čitaju sve rukopise i potom u više krugova odlučuju o nagradama.

  • +4
Proglašene dobitnice nagrade Drago Gervais Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Predsjednik prosudbenog povjerenstva Aleksandar Mijatović rekao je da je okvirna tematika romana Riječanke Doris Pandžić pandemija i covid-19. No, naglasio je, pandemija se ovdje uzima kao točka gledišta na suvremeno društvo, pa roman obuhvaća i teme poput smrti, bolesti, osamljenosti, propadanja. Roman je pisan fragmentarno, ali drži čvrstu pripovjednu liniju, rekao je.

"Kompozicijska, tematska, stilska izvedba rukopisa na razini je visokih književnih kriterija. Svojom literarnom izvedbom rukopis se dotiče složene društvene, političke i ekonomske teme obrađujući je originalno i provokativno", stoji u obrazloženju prosudbenog povjerenstva.

Pjesme u zbirci Vlaste Sušanj Kapićeve "Krunica od versi" nose nazive po nekom od cvjetova. Oni nisu samo tema i motiv pjesničke obrade, nego služe i kao metafora ljudskog života i pjesničkog čina koji taj život pretvara u predmet lirske obrade, naveo je Mijatović.

Riječ je o zbirci koja hrabro istražuje mogućnosti čakavskog narječja, njezini su stihovi iznimnih jezičnih, tematskih i kompozicijskih dosega, što upućuje na elastičnost i vitalnost čakavskog jezika i kulture kojima je "Krunica od versi" velika posveta, zaključilo je prosudbeno povjerenstvo.