'DAJ MI KINO 2'

Filmaši se pobunili: Tuškanac propada, a Grad ulaže u prostor koji nije njihov

13.04.2017 u 14:09

Bionic
Reading

Nikoga ne obmanjujemo, nismo politični i bilo bi licemjerno kada bismo bili protiv Kinoteke, ali ne razumijemo zašto Grad Zagreb ulaže sredstva u tu dvoranu, dok dopušta da kino Tuškanac propada, rečeno je na današnjem skupu koji je obilježio početak akcije 'Daj mi kino 2' za spas tog kina od mogućeg zatvaranja.

'Nismo mislili da ćemo se ponovno morati boriti za kino prostor u Zagrebu', rekla je pred punom dvoranom kina Tuškanac Diana Nenadić, voditeljica izdavačkih djelatnosti Hrvatskog filmskog saveza, koji upravlja tim kinom.

'Mi nismo političari, znamo čime bi se politika trebala baviti, a čime mi - bavimo se filmom, živimo za film i želimo da ovo ostane hram filmske kulture kao dosad', istaknula je.

Nenadić je opovrgnula insinuacije kako je akcija pokrenuta pod utjecajem politike, ocijenivši kako je sve što se dosad događalo postalo predmet raznih manipulacija od strane politike koja ih proglašava obmanjivačima, dok se zapravo radi o 'dvostrukoj obmani' nekoga drugoga.

Kaže kako iz Grada nisu pokazali interes da im pomognu u rješavanju problema, primjerice još nisu sanirane velike štete u prostorima HFS-a, no konačna odluka da se krene u akciju donesena je nakon što zamjenik pročelnika zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport, Tedi Lušetić nije došao na dogovoreni sastanak.

Hrvatski filmski savez dosad je u prostor kina Tuškanac investirao više od 5,7 milijuna kuna. 'Stolci, ekran, reflektori, sve to nije kupio Grad Zagreb, nego je investicija HFS-a', istaknula je Nenadić.

'Nismo protiv otvaranja novih dvorana, i sama sam sate provodila u Kinoteci, ali, jesmo za dogovor, transparentne odnose, srdačne kolegijalne odnose i profesionalnu etiku koja je ovdje izostala, jer se iz najave programa vidi da je buduća Kinoteka sve ono što smo mi, pa se postavlja pitanje - ako tamo krene program, hoće li uopće postojati potreba za programom u ovom prostoru', ustvrdila je.

Nenadić smatra spornim što će Grad Zagreb plaćati 12 tisuća kuna mjesečno najam dvorane i 'ulagati milijune kuna u tuđi prostor, dok vlasnik prostora, Crkva sv. Blaža dobiva povlastice - obnavlja im se kupola'.

Potporu 'Tuškancu' dao je i direktor Zagreb Film Festivala i kina Europa Boris T. Matić, podsjetivši kako je to bilo prvo nezavisno kino u Zagrebu vraćeno filmofilima, bez kojega ne bi bilo niti današnje Mreže kina koja ima više od 40 članica.

Sa sličnim problemima kao kino Tuškanac suočava se i Europa, no Matić napominje da su od Grada dobili pismo koje im jamči da mogu koristiti taj prostor još dvije godine, a 'vidjet ćemo što će biti nakon toga'.

Hrvoje Turković, filmski teoretičar, kritičar i profesor na Akademiji dramske umjetnosti, kaže kako mu je neshvatljivo što se 'ad hoc zamjenskim idejama' pokušava uništiti živi filmski centar na koji su ljudi navikli i koji djeluje plodno.

'To mi sliči na kulturocid, netko će početi s novim programima, a ovdje već takav program postoji i nije samo prikazivački nego ima drugi niz djelatnosti, filmskog izdavaštva, edukativnih programa, radionica, predavanja', dodao je.

Čitanjem niza najvećih svjetskih i domaćih redateljskih imena prikazivanih u programu "Tuškanca" akciju su najavili glumci Tihana Lazović i Dado Ćosić, pozvavši sve da potpišu peticiju na stranicama i Facebooku HFS-a te tako daju svoju potporu za opstanak kina Tuškanac.

Pisma potpore HFS-u već je poslalo niz filmskih udruga, festivala te inozemnih veleposlanstava i kulturnih centara s kojima je HFS redovito surađivao u svojim programima.

HFS je još prije nekoliko dana priopćenjem upozorio kako je djelatnost HFS-a i kina Tuškanca ugrožena s obzirom da se propituje njihov status kao korisnika tog prostora, ali i konstantnim smanjivanjem sredstava za program kina. Na to je reagirao zagrebački Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport, rekavši kako se i ove godine nastavlja financiranje HFS-a te da njihov rad nikada nije bio doveden u pitanje.

Nakon što je u Tuškancu održana ova akcija, o zahuktaloj priči na filmskoj sceni oglasili su se i upravitelji Kinoteke.