vruće na filmskoj sceni

Upravitelji Kinoteke reagirali na događanja oko kina Tuškanac: Nismo dio tajnog plana!

13.04.2017 u 14:58

Bionic
Reading

Zaposlenici Centra za kulturu i film Augusta Cesarca, koji odnedavna upravljaju Kinotekom, reagirali su na napise da će se otvaranje Kinoteke dogoditi na štetu kina Tuškanac i Hrvatskog filmskog saveza

'Zbog izloženosti žestokim neargumentiranim napadima u medijskim napisima objavljenim u proteklih tjedan dana, što putem priopćenja za javnost kina Tuškanac, što u intervjuima ključnih sudionika, u kojima se kino Kinoteka spominje u direktnoj vezi s kinom Tuškanac i u izrazito negativnom kontekstu, osjećamo potrebu da reagiramo s ciljem zaštite ugleda kina', stoji u njihovom pismu.

Kinoteka nepravedno na meti napada

'Većina tekstova i izjava govornika ne navodi izvore, već se koriste nagađanja odnosno konstrukcije poput 'čini se', 'misli se', 'čita se', a bez davanje prilike da se Kinoteka predstavi javnosti. Također se komentira program kina koji još nije objavljen i daju negativne ocjene o radu kina koje još nije otvoreno te se i nakon što se Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport očitovao o sudbini kina Tuškanac putem priopćenja nastavlja s plasmanom teza da je Kinoteka dio tajnog plana da se zatvore kina Tuškanac i Europa', navode u prioćenju te se pitaju: 'Znače li ovi neargumentirani napadi da nije poželjno da se otvaraju nova nezavisna kina u gradu i da postoji monopol nad prikazivanjem određenih filmskih naslova? '

U kulturnom svijetu Zagreba postoji mjesto za svakoga

'Naravno da Kinoteka neće prikazivati identičan program nijednog kina u Zagrebu, to jednostavno nije u skladu s logikom ni dobrom poslovnom strategijom. Olako izgovorene riječi te stavljanje u ovakav kontekst čine veliku štetu i stvaraju iznimno negativnu atmosferu za novo kino koje tek treba početi sa svojim radom, a koje pokazuje isključivo spremnost na suradnju. Jasno smo izrazili svoj stav predstavnicima zagrebačkih nezavisnih kina da želimo surađivati s njima i ostvariti dugoročan kulturni suživot. Iskreno vjerujemo da postoji mjesto u kulturnom svijetu Zagreba za svakoga i da svatko može dati svoj obol kulturi grada bez osjećaja ugroženosti i opstrukcija, s poštovanjem prema kolegama', navode u priopćenju i dodaju da su ponosni na kino Tuškanac i na činjenicu da Grad Zagreb ima kina koja prikazuju vrhunske naslove, no isto tako su, tvrde, sigurni da u gradu koji na svojih gotovo milijun stanovnika ima pet digitaliziranih nezavisnih kina postoji prostor za još jedno kino.

'Isto tako bismo bili ponosni da se broj kina u Zagrebu nastavi povećavati, da se revitaliziraju stare kinodvorane i otvaraju nova mjesta koja će obogatiti filmsku ponudu grada. Kinoteka je kino koje ima svoju priču, kao kultno zagrebačko kino i omiljeno okupljalište filmofila, koje je otkad je 1940. izgrađeno imalo funkciju kinodvorane. Drago nam je da će u toj funkciji nastaviti s radom i da će u suradnji i koordinaciji s ostalim nezavisnim kinima u Gradu Zagrebu, uz kontinuirano prikazivanje filmskih klasika, sudjelovati u stvaranju nove filmske publike i novih generacija filmofila', zaključuje se u priopćenju pristiglom iz Centra za kulturu i film Augusta Cesarca.