do 21. travnja

Probrali smo bogati program ZagrebDoxa: Ovo je pet filmova koje ne smijete propustiti

16.04.2024 u 13:47

Bionic
Reading

U mnoštvu filmova 20. izdanja popularnog festivala ZagrebDox nije se lako snaći, no redakcija tportala se pobrinula da ne propustite najzanimljivija ostvarenja

Festivalizacija kulture ima svojih problema, ali i blagodati. Prednost takvog ustroja kulture je što se gotovo svakog tjedna u Zagrebu može 'izgubiti' u često nepreglednom moru sadržaja. U takvim uvjetima dragocjeno je imati vodiča, osobu koja je upućena u materiju i koja će za vas probrati ono što pojedini festival nudi. Nismo stručnjaci za dokumentarni film, no potrudili smo se pročitati sinopsis svakog filma ovogodišnjeg izdanja ZagrebDoxa i donijeti vam vlastite preporuke - među pet izdvojenih filmova trebalo bi se naći za svakoga ponešto.

Međunarodna konkurencija: 'Radovi u tijeku', Markus Toivo

Markku je vlastitim rukama gradio kuću radeći od jutra do mraka kako bi njegovih sedmero djece imalo krov nad glavom. Ništa ga nije ometalo u radu, pa ni njegova obitelj koja je u kući u izgradnji živjela. Nažalost, zadatak se na kraju pokazao prezahtjevnim i Markku se razbolio. Jednoga dana odlučio je napustiti obitelj te je nestao u inozemstvu. Sada, 30 godina kasnije, živi sam u istoj toj kući. Kao starac, još uvijek pokušava ispuniti obećanje koje si je davno dao: želi je izgraditi do kraja iako je obitelj odavno otišla. Redatelj putuje u dom svog djetinjstva kako bi se suočio s ocem, kojega ne poznaje dobro. Zajedno grade čeličnu kapiju ispred nedovršene kuće pokušavajući u isto vrijeme izgraditi svoj odnos.

Srijeda 17.04. / 13:00 / Kaptol Boutique Cinema / Dvorana 4

Subota 20.04. / 18:00 / Kaptol Boutique Cinema / Dvorana 2

Regionalna konkurencija: 'Šutnja razuma', Kumjana Novakova

U ovom forenzičkom videoeseju redateljica Kumjana Novakova koristi se uglavnom pisanim svjedočanstvima žena silovanih i zlostavljanih tijekom rata u Bosni kako bi istražila kolektivno sjećanje na logore za silovanje. Zrnatim videosnimkama kamera posjećuje mjesta na kojima su se dogodili ti neljudski zločini, dok žene govore o neizrecivom. Film je izgrađen kao performativno istraživanje prvog međunarodnog kaznenog sudskog procesa koji je osudio ratno silovanje kao oblik mučenja, a ratno seksualno porobljavanje kao zločin protiv čovječnosti. Šutnja razuma djeluje kao samo sjećanje: neuhvatljivo i fluidno film odbija kadriranje i kreće se u svim prostornim i vremenskim smjerovima. Pojedinačna iskustva nasilja i mučenja pretaču se u naša kolektivna sjećanja nadilazeći vrijeme i prostor.

Srijeda 17.04. / 22:00 / Kaptol Boutique Cinema / Dvorana 3

Festivalski hitovi: 'Brod', Elvis Lenić

Nakon više od 160 godina postojanja i brojnih vličanstvenih brodova koji su isplovili iz njegova pogona, pulsko brodogradilište Uljanik postalo je groblje čeličnih olupina, zaustavljenih dizalica i napuštenih radionica koje su nekada vrvjele životom. Kroz kolaž opservacijskih snimaka tog postapokaliptičnog krajolika, koji danas naseljavaju glasni galebovi, poluizgladnjele mačke i potočni rakovi, sustižu nas emotivna svjedočanstva brojnih pojedinaca, od kojih su mnogi Uljaniku posvetili svoj profesionalni i privatni život. Film je spomenik socijalističkim radničkim kolektivima te opsežan, duboko istražen i vizualno zadivljujući prikaz hrvatskog brodogradilišta čiji uspon i pad odražavaju političku sudbinu bivše Jugoslavije.

Subota 20.04. / 17:00 / Kaptol Boutique Cinema / Dvorana 5

Majstori Doxa: 'Menus-plaisirs - Les Troisgros', Frederick Wiseman

'Menus-Plaisirs' je film Fredericka Wisemana o obitelji Troisgros i njihova tri restorana smještena na tri lokacije u središnjoj Francuskoj. Osnovan prije 93 godine, Troisgros već 55 godina ima tri Michelinove zvjezdice, a 2020. je nagrađen Michelinovom zelenom zvjezdicom za iznimnu održivu praksu. Aktualni šef Cesar Troisgros četvrta je generacija obitelji koja vodi restoran. Film prikazuje veliku umjetničku domišljatost, maštovitost i naporan rad osoblja restorana u kreiranju, pripremi i prezentaciji jela vrhunske kvalitete. Legendarni filmaš prikazao je najvišu kulinarsku klasu sa svim njenim bogatim detaljima stvorivši živahan i zabavan film o ljudima koje vodi strast i profesionalni ponos.

Subota 20.04. / 20:00 / Kaptol Boutique Cinema / Dvorana 2

Moj naj Dox: 'Srce jednog psa', Laurie Anderson

Cijenjena multidisciplinarna umjetnica Laurie Anderson izgubila je voljenog terijera Lolabelle u nizu obiteljskih smrti koje su uključivale i majku i supruga, legendarnog glazbenika Loua Reeda. U ovom iznimno osobnom esejističkom filmu ona koristi povezanost s Lollabelle kako bi usidrila svoja razmišljanja o raznolikim temama. Njezina melodična naracija prati složenu tapiseriju slika koje uključuju vlastite animacije, 8-milimetarske kućne snimke i mnoštvo fotografija pasa. Povezivanjem sasvim različitih tema i slika, film aludira na esejistički film Chrisa Markera 'Bez sunca' ('Sans Soleil'). 'Srce jednog psa' vrlo je emotivno, eterično, komično, filozofsko ostvarenje koje se, poput autorice, odupire svakoj kategorizaciji.

Srijeda 17.04. / 15:00 / Kaptol Boutique Cinema / Dvorana 5