UZBUDLJIVI NASLOVI

ZagrebDox: S prvim danom festivala počeli i službeni programi

15.04.2024 u 20:26

Bionic
Reading

Osim s projekcijama filmova u službenoj konkurenciji, s prvim danom održavanja festival ZagrebDox započeo je i s nizom programa koji podjednako predstavljaju aktualnu svjetsku scenu dokumentarnog filma i tematski okupljaju neke od najreprezentativnijih naslova današnjice

Ove godine tu je deset službenih programa u kojima su okupljeni filmovi sličnih preokupacija koji odgovaraju raznolikim ukusima posjetitelja Festivala, od kontroverznih dokumentaraca preko onih posvećenih glazbi do filmova koji se obraćaju mladima.

Jedan od programa je i Festivalski hitovi koji donosi devet naslova, prikazivanih i nagrađivanih na najznačajnijim festivalima dokumentarnog filma.

Film Elvisa Lenića, 'Brod', koji je osvojio glavnu nagradu na Jihlava IDFF-u spomenik je socijalističkim radničkim kolektivima te opsežan, duboko istražen i vizualno zadivljujući prikaz pulskog brodogradilišta Uljanik čiji uspon i pad odražavaju političku sudbinu bivše Jugoslavije.

Mariam Chachia i Nik Voigt svojim se filmom 'Čarobna planina', koji je na Docs Barceloni proglašen najboljim, vraćaju u gruzijsku prošlost i palaču Abastumani.

Švedski dokumentarac 'Hypermoon' treći je dio Belleville trilogije redateljice Mije Engberg koja je snimala film za koji je vjerovala da će joj biti posljednji.

'Jedina zemlja', palestinsko-izraelskog kolektiva mladih aktivista najbolji je dokumentarac nedavnog Berlinalea, ali i dobitnik nagrade publike na CPH:DOX-u. Još jedan film nagrađen na Berlinaleu, kao najbolji kratkometražni dokumentarac, 'Svilene niti' redateljica Michelle Keserwany i Noel Keserwany prikaz je suvremenog migrantskog iskustva žena koje se sele iz problematičnog Libanona u moderni Pariz.

Kratkometražni dokumentarac koji na Dox dolazi s nagradom IDFA-e, 'U tom trenutku' Rite Pauls i Federica Luis Tachella prikazuje kratke isječke mladosti dječaka koji snimajući svoje okruženje kamerom nastoji shvatiti stvarnost oko sebe.

Višestruko nagrađivan dokumentarac 'Ne komunističkoj kosi!' koji je režirao Bo Wang ispituje ulogu Hong Konga kao prostora koji posreduje i sanira vezu između različitih svjetova. Danski dokumentarac 'Planine' Christiana Einshøja priča je raspadu obitelji, dok "Potpuno povjerenje" Jialinga Zhanga upozorava na sve veću upotrebu alata za nadzor diljem svijeta, čak i u demokratskim zemljama.

Filmovi posvećeni zaštiti okoliša

Tema ljudskog odnosa prema okolišu i prirodi i ove je godine zastupljena na ZagrebDoxu, kroz program Green Dox s četiri dokumentarca.

Film 'I sretna vam Nova' Sebastiana Muldera na IDFA-i je osvojio Best Youth Documentary nagradu, progovara o opasnosti vatrometa za životinje, dok Kilian Armando Friedrich i Tizian Stromp Zargari u filmu 'Nuklearni nomadi' prikazuju put koji radnici prelaze od jedne nuklearne elektrane do druge, riskirajući svoje zdravlje u ime boljeg života.

'Poplavljeni život' Angelosa Rallisa prati 12-godišnju djevojčicu koja nakon još jedne poplave blatnog otoka na kojem živi kreće na putovanje u srce Bangladeša u pokušaju da uđe u trag svom ocu, dok 'Prije oluje' Juana Palaciosa i Sofie Husum Johannesen vodi gledatelje na mali danski otok Mandø u Vadenskom moru kojem klimatske promjene predstavljaju ozbiljnu egzistencijalnu prijetnju.

Program Faktumentarci prikazuje dokumentarce nastale u produkciji Factuma, među kojima je Nikica Marović režirao film 'Književna groupie' o hrvatskom književniku, novinaru i kolumnistu Željku Špoljaru i njegovom sve poznatijem alter-egu Pavlu Svircu koji piše pod pseudonimom iz naslova.

'Kuća na Kraljevcu' Pere Kvesića govori o minulom, ali i današnjem vremenu, a zbog bolesti autora film su dovršili koscenaristica i montažerka Vesna Biljan Pušić i producent Nenad Puhovski.

Autobiografski dokumentarac Silvestra Kolbasa, 'Naša djeca' postavlja sva ona pitanja o ljubavi, međusobnim utjecajima, stavovima i osjećajima koja si svi postavljamo kada razmišljamo o odnosima unutar najužeg obiteljskog kruga.

Program Happy Dox počeo je još u nedjelju filmom 'Nasmijana Gruzija' Luke Beradzea, a nastavlja se dokumentarcem Davida Boaretta, 'April u Francuskoj' o čudesnom svijetu iz perspektive petogodišnje djevojčice April.

Film 'Sretni kamperi' Amy Nicholson govori o Amerikancima iz radničke klase čija sretna ljeta prekida želja za zaradom nekog poduzetnika, dok 'U potrazi za srećom' Aruna Bhattaraija i Dorottye Zurbó, koji otkrivaju misli i dušu ljudi iz Butana.