Međunarodni festival dokumentarnog filma

Filmom 'Nasmijana Gruzija' otvoreno jubilarno, 20. izdanje ZagrebDoxa

14.04.2024 u 23:16

Bionic
Reading

Filmom 'Nasmijana Gruzija' Luke Beradzea, koji se bavi lažnim predizbornim obećanjima, u nedjelju je u kinu Kaptol Boutique Cinema otvoreno jubilarno, 20. izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox

Nenad Puhovski, osnivač i umjetnički direktor ZagrebDoxa, zahvalio je svima koji su u proteklih dvadeset godina radili na festivalu. 'Bilo ih je na stotine, dio njih je nastavio sa sličnim karijerama, no situacija je takva da sve manje ljudi želi potrošiti svoje vrijeme i talente za nešto relativno nesigurno kao što je filmski festival, pa tim više cijenimo sve one koji rade na ZagrebDoxu', istaknuo je.

Festival su pokrenuli, dodao je, kako bi, među ostalim, dali potporu autorskom filmu, ali i otvarali teme od kojih su mnoge bile kontroverzne, pokazavši da iako dokumentarci ne mogu promijeniti svijet, mogu progovoriti o čitavom nizu problema.

Film otvorenja 'Nasmijana Gruzija' propituje poluistine koje nam govore političari, kroz priču o predsjedničkom kandidatu koji je u predizbornoj kampanji obećao siromašnima subvencioniranu stomatološku skrb, pa su im državni zubari počeli vaditi pokvarene zube, no nakon njegova poraza na izborima mnogi su ostali krezubi.

Otvarajući festival zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević napomenuo je kako je film otvaranja zanimljiv jer ima radnju smještenu u predizborno vrijeme. 'Neću držati predizborni govor o povećanju ulaganja u kulturu, no iskoristit ću priliku čestitati na 20 godina izgradnje festivala koji je postao jedan od najboljih na području dokumentarnog filma u cijeloj Europi', istaknuo je.

  • +34
Otvorenje 20. izdanje ZagrebDoxa Izvor: Cropix / Autor: Lucija Ocko

ZagrebDox ove godine prikazuje 102 filma u 14 programa, odabrana između oko 1700 filmskih prijava iz cijelog svijeta, od kojih je šezdesetak hrvatskih. Mnogi od njih već su nagrađivani na prestižnim svjetskim festivalima. U Zagrebu će se za Veliki pečat u Međunarodnoj konkurenciji natjecati devetnaest filmova, a u Regionalnoj konkurenciji 21 film.

U proteklih dvadeset godina festival je posjetilo 350 tisuća posjetitelja, prikazao je preko 2800 filmova na gotovo 3000 projekcija i imao više od 6500 inozemnih i domaćih gostiju, filmskih autora, profesionalaca i novinara. ZagrebDox jedan je od samo četrdesetak svjetskih čiji filmovi konkuriraju za godišnju nagradu Europske filmske akademije u kategoriji dokumentarnog filma.

Na svečanom otvorenju, na kojemu su bili i predstavnici Grada, veleposlanici, saborski zastupnici, prikazan je i kratki film o prvom izdanju festivala iz 2005. godine.