u 74. godini

Preminuo ugledni sociolog i pisac Benjamin Čulig

10.04.2024 u 17:58

Bionic
Reading

Benjamin Čulig, istaknuti hrvatski sociolog i umirovljeni redoviti profesor sociologije u trajnom zvanju, preminuo je u srijedu u 74. godini života.

Benjamin Čulig je, uz zapaženi znanstvenoistraživački rad, ostvario četrdesetogodišnju nastavničku karijeru pri Odsjeku za sociologiju zagrebačkog Filozofskog fakulteta, tijekom koje je većinu vremena proveo kao predstojnik Katedre za metodologiju.

Posjedovao je široko obrazovanje iz područja sociologije, filozofije te teorijske i eksperimentalne fizike. Kroz desetak metodoloških i statističkih kolegija koje je osmislio i izvodio na svim razinama studija sociologije, gotovo ni iz čega izgradio je respektabilan analitičko-istraživački okvir za obrazovanje mladih sociologa i sociologinja, budućih analitičara društvenih fenomena u znanstvenim i javnim ustanovama te privatnim agencijama i tvrtkama, u vrijeme kad je stjecanje takvih kompetencija bilo razmjerno rijetko u daleko većim sociološkim centrima u svijetu.

Većina sociologa koji danas provode ozbiljna znanstvena i primijenjena kvantitativna istraživanje hrvatskog društva izravno su ili neizravno njegovi studenti/ice, čime je trajno pridonio razvoju područja društvenih znanosti te hrvatskog društva u cjelini. Malo tko je u Hrvatskoj u suvremeno doba svojim pojedinačnim doprinosom zadužio znanstvenu disciplinu unutar koje je djelovao koliko je Benjamin Čulig zadužio sociologiju, ističe se sa Odsjeka za sociologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Uz znanstvenu karijeru, Čulig je poznat i po književnom radu. Pod pseudonimom Norma C. Rey pisao je fantasy romane, među kojima su najpoznatiji 'Prodor' i 'Patuljački glosar', za koje je dobivao i solidne kritike.