GUBITAK ZA ZNANOST

Preminuo slavni povjesničar Jacques Le Goff

02.04.2014 u 09:30

Bionic
Reading

Istaknuti francuski povjesničar Jacques Le Goff preminuo je u Parizu u 90. godini života. Njegov rad imao je težište na antropologiji umjesto na brojkama i događajima

Francuski povjesničar Jacques Le Goff preminuo je u 90. godini života. Iza sebe je ostavio nebrojene knjige o zapadnoj Europi srednjeg vijeka.

Jacques Le Goff bio je dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, a 1999. je napisao predgovor engleskom i francuskom izdanju prve edicije 'Hrvatska i Europa', u izdanju HAZU, posvećenom razdoblju hrvatske povijesti od 7. do 12. stoljeća. U njemu je istaknuo važnost hrvatskog doprinosa razvoju europske civilizacije, dok je hrvatsku ranosrednjovjekovnu umjetnost ocijenio jednom od najljepših europskih umjetnosti ranog srednjeg vijeka.


Tijekom svoje duge i plodne karijere Jacques Le Goff uspješno je promijenio mišljenje da je srednji vijek bio 'mračan' te je pokazao kako se zapravo radilo o periodu u kojem su postavljeni temelji moderne zapadne civilizacije. Surađivao je na mnogim projektima te se ponekad našao i u ulozi povijesnog savjetnika, naprimjer tijekom snimanja filma 'Ime ruže'.

'Mijenjanjem našeg mišljenja o srednjem vijeku, mijenjamo i način na koji pristupamo povijesti', rekao je Jacques Le Goff kad je primio prestižnu nagradu Dr. A. H. Heineken za svoj rad u polju povijesti 2004.