INTERLIBER

Predstavljeno englesko izdanje monografije o šezdesetima uz izložbu MUO-a

15.11.2018 u 19:00

Bionic
Reading

Monografija 'Šezdesete u Hrvatskoj – Mit i stvarnost' skupine autora, objavljena uz istoimenu izložbu Muzeja za umjetnost i obrt, ali ne kao katalog, već kao stručni pogled na ključno razdoblje hrvatske povijesti 20. stoljeća, predstavljena je u četvrtak na Interliberu i u svom engleskom izdanju

'Iako je izložba zatvorena prije više od mjesec dana tek s izlaskom monografije na engleskom jeziku je zaista u cijelosti i završena', rekao je ravnatelj MUO Miroslav Gašparović.

Ocijenio je da se šezdesete godine najbolje mogu opisati kao razdoblje između jedne pjesmice 'Tata, kupi mi auto' i 'drame Karađorđeva'. 'Upravo to razdoblje volimo gledati kao dobro, pokazuje kako kada se malo odškrinu vrata slobode to omogućuje rasplamsavanje umjetničkog duha u Hrvatskoj i u Jugoslaviji, kao širem kontekstu', dodao je.

Autor idejnog koncepta izložbe Zvonko Maković je podsjetio da je izložbu o šezdesetima odllučio raditi kada je, pripremajući izložbu o pedesetima uočio da su u tim godinama fermentirale mnoge ideje koje su se razvile do kraja šezdesetih.

'Tada su se do kraja te ideje definirale i artikulirale, te su se pojavila najznačajnija djela na niz različitih područja', napomenuo je.

Poput izložbe, monografija na kojoj je radilo sedamnaest autora na oko 450 stranica donosi sveobuhvatan pregled svih sastavnica života u tom desetljeću promjena, od 1958. do 1971. godine, od kulturnih i umjetničkih, gospodarskih i društveno-političkih prilika do svakodnevnog života.

Po riječima Ante Žužula, predsjednika Nadzornog odbora Školske knjige koja je objavila monografiju, ona je vrijedno djelo s povijesnog, kulturološkog, ali i političkog stajališta, tada se stvorila pretpostavka za mnogo toga. Urednice knjige su Vesna Ledić, Adriana Prlić i Miroslava Vučić.

Šezdesete godine ocrtane su u osamnaest dionica - autori tekstova su Zvonko Maković (Likovne umjetnosti), Ante Batović (Društveno-politički kontekst), Igor Duda (Kultura svakodnevice), Lovorka Magaš Bilandžić (Grafički dizajn), Koraljka Vlajo (Industrijski dizajn), Marina Bagarić (Keramika), Maroje Mrduljaš (Arhitektura), Krešimir Nemec (Književnost), Ana Lederer (Kazalište), Tomislav Šakić (Film), Dunja Nekić (Fotografija), Maja Đurinović (Ples), Seadeta Midžić (Muzički Biennale Zagreb), Hrvoje Horvat (Pop, rock i jazz-glazba), Katarina Nina Simončić (Moda), Marija Tonković (Modna fotografija), Inoslav Bešker (Hrvatske novine) i Nada Zgrabljić Rotar (Radiotelevizija Zagreb).

Izložbu 'Šezdesete u Hrvatskoj – Mit i stvarnost', koja se održala od 26. travnja do kraja rujna, posjetilo je više od 50 tisuća ljudi. Bila je postavljena u 12 dvorana Muzeja za umjetnost i obrt, na više od tisuću četvornih metara i s više od tisuću eksponata posuđenih iz 62 institucije iz pet zemalja i 84 privatna posuditelja.