bogati program

Predstavljena nova sezona riječkoga HNK

15.09.2021 u 23:25

Bionic
Reading

HNK Ivana pl. Zajca je umjetničkim događanjem pod nazivom After hours u srijedu na prostoru pokraj zgrade kazališta, u kojem su sudjelovali članovi svih ansambala, predstavio sezonu 2021./2022

Hrvatska drama premijerno će u studenom postaviti dramu '232,778 °C' po motivima romana Raya Bradburyja 'Fahrenheit 451'. Redatelj i autor prilagodbe je Ivan Penović. U istom mjesecu će se u koprodukciji s Teatrom Poco Loco i u suradnji s Riječkim kazalištem mladih 'Kamov' premijerno postaviti predstava 'I Cyrano i djevojčica' po motivima romana Edmonda Rostanda 'Cyrano de Bergerac'. Roman je prilagodio i predstavu režira Guiliermo Baldo.

U režiji Vita Taufera u veljači će premijerno biti izvedena predstava 'Amarcord' po filmu Federica Fellinija i u prilagodbi Dore Delbianco. Franka Perković je redateljica predstave Williama Shakespeara 'Na tri kralja ili kako hoćete' po tekstu u prilagodbi Gorana Ferčeca.

Talijanska drama premijerno će izvesti mjuzikl 'Baciami, Cate (Poljubi me Kato)' Belle i Samuela Spewacka te Cole Portera, po prilagodbi Igora Weidlicha, a u režiji i koreografiji Tihane Strmečki. Predstava se izvodi u koprodukciji s Concord Theatricals u ime Tams-Witmark. Nadalje, Talijanska drama priprema premijeru autorskog projekta glumca ovog ansambla Giuseppea Nicodema 'Trilogia delle inteligenze artificiali (Trilogija umjetnih inteligencija)', koja se sastoji od predstava 'Il bonsai ha i rami corti (Bonsai ima kratke grančice)', 'Il rider, la nonna e il inteligenze artificiali (Rider, nona i umjetna inteligencija)' i 'Le inteligenze artificiali al welness (Umjetna inteligencija u welnessu)'. 

Ovaj ansambl priprema i premijeru glazbene komedije 'LockClown' Angela Cecchelina i Davidea Calabresea, u režiji Davidea Calabresea u listopadu 2021, predstave 'Eclissi (Pomrčina)' autora i redatelja Nenada Pavlovića i predstave 'Variazione enigmatiche (Enigmatske varijacije)' po tekstu Erica-Emanuela Schmitta, koju režira Neva Rošić. Posljednja premijera Talijanske drame u sljedećoj sezoni je 'E la nave va (I brod plovi)' po tekstu Federica Fellinija, redatelja Igora Pisonija.

U studenom riječka Opera premijerno postavlja prvi put u Rijeci 'Čarobnu frulu' Wolfganga Amadeusa Mozarta, redateljice Renate Carole Gatice i uz dirigiranje Valentina Egela. U suradnji s Talijanskom dramom i u koprodukciji s HNK U Osijeku u ožujku 2022. će se izvesti opere 'Arlechino' Ferucia Busonija i 'Gianni Schicchi' Giacoma Puccinija. Redatelji su Marin Blažević ('Arlechino') i Fabrizio Melano ('Giani Scchicchi'). Nastupit će Anamarija Knego, Giorgio Surian, Aljaž Farasin i drugi. 

U ožujku 2021. godine bit će u istoj večeri obnova opere Henryja Purcella 'Didona i Enej' u režiji Mirve Kaivukangas te riječka praizvedba opere "Erwartung (Iščekivanje)" Arnolda Schönberga s Dubravkom Šeparović Mušović u režiji Marina Blaževića.

Riječki Balet u sljedećoj sezoni priprema premijere baleta Sergeja Prokofjeva 'Romeo i Julija' u travnju 2022. po koreografiji i konceptu Jirija Bubeničeka te Mediteranske trilogije u veljači te godine. Ona se sastoji od baleta 'Pulcinella' Igora Stravinskog i Giovannija Battiste Pergolesija u koreografiji Giovannija di Palme, 'Poslijepodneva jednog fauna' kojeg je po glazbi Clauda Debussyja koreografirala Maša Kolar i 'Španjolske rapsodije' Mauricea Ravela u koreografiji Filipea Portugala.