ZBIRKA TEKSTOVA

Predstavljen Turkovićev pregled intervencija politike u kulturu

20.05.2016 u 10:35

Bionic
Reading

Kritičar i esejist Hrvoje Turković predstavio je u četvrtak u Zagrebu svoju knjigu "Politikom po kulturi", u kojoj taj istaknuti hrvatski teoretičar filma kroz zbirku napisa objavljivanih u novinama od 1968. do danas daje povijesno-retrospektivni pogled na pokušaje intervencija službene politike u kulturu, pokazujući kako je riječ o problematici jednako aktualnoj danas kao i prije trideset godina.

Knjiga je objavljena u izdanju nakladnika Meandar Medie i predstavljena u sklopu programa 'Svježe i domaće' književne manifestacije Zagreb Book Festival (ZBF) koja u organizaciji Naklade Ljevak od 16. do 22. svibnja kroz pedesetak kulturnih događanja predstavlja oko trideset istaknutih inozemnih i domaćih autora.

O knjizi je uvodno u Muzeju za umjetnost i obrt (MUO) govorio glavni urednik Meandar Medie Branko Čegec, koji je istaknuo kako je riječ o zbirci polemika koje je Turković počeo objavljivati još u studentskim novinama koncem 60-ih godina prošloga stoljeća, a koje su se uvijek ticale prije svega intervencije politike u film, odnosno generalno intervencije politike u kulturu.

"Turković se u njima bavi i svime onime što je pratilo te 'pokušaje arbitriranja' u kulturne sadržaje i proizvode, pri čemu nije štedio ni onaj dio kulturnjaka koji su na neki način možda prečesto dali legitimitet takvim postupcima politike, koja često nije marila za argumente koji su dolazili s druge strane", kazao je Čegec.

"Ti su tekstovi jednako aktualni danas kao što su bili onda, ako ne i aktualniji, jer danas više nema polemičkog prostora koji bi imao utjecaja, odnosno, polemike se pojavljuju više na razini ekscesa", dodao je.

Hrvoje Turković istaknuti je teoretičar filma koji od 1965. djeluje kao kritičar i esejist i urednik u više časopisa. Objavio je preko 700 članaka o filmu, televiziji i kulturnim problemima u novinama, časopisima, katalozima, na radiju, u zbornicima i autorskim knjigama, te trinaest knjiga.

Podnaslovljena "Polemike (1968-2002)", njegova knjiga "Politikom po kulturi" objedinjuje napise koje je objavljivao u novinama, revijama i časopisima tijekom tridesetak godina, od konca šezdesetih, za vrijeme socijalističke Jugoslavije, te u prvom desetljeću samostalne, tranzicijske Hrvatske.

Turković je istaknuo kako tu nije riječ o polemičkim tekstovima u tradicionalnom smislu te riječi, pri čemu se pod polemikom podrazumijeva razmjena ili sukob mišljenja.

"Tu je riječ o 'polemici jedne strane', inicijalnim polemičkim tekstovima koji su u osnovi bili samo napadački i u tom smislu polemički, ali na koje nisam dobivao puno odgovora", pojasnio je.

Tu je formu pisanja smatrao dobrim odgovorom na opću represivnu atmosferu posebno naglašenu početkom 70-ih godina prošloga stoljeća, usmjerenu na pokušaje kontroliranja umjetnika, kritičara i kulturne scene općenito, napomenuo je autor.

No, osim dokumentacijskog, povijesno-retrospektivnog pogleda, želio je pokazati da postoje suvremene srodnosti koje mogu učiniti tu knjigu načelno i danas zanimljivom, istaknuo je.

Zato je u nju odlučio uvrstiti i novinske tekstove koje je objavljivao u 1990-im godinama pa do početka dvijetisućitih, "a koji su žigosali iste stvari s kojima sam bio suočen u razdoblju od 1960-ih do 1980-ih".

''Bilo mi je važno pokazati da je, koliko god se mijenjaju okolnosti, stanovita metodologija nastojanja da se kontrolira kulturni prostor ostala ista'', poručio je.

Filmski kritičar i novinar Nenad Polimac posebno se osvrnuo na tekstove i naslove koji datiraju iz razdoblja od 1968.-1971. Istaknuo je kako Turković njima pruža "fenomenalnu školu o tim nevjerojatnim vremenima kada su o filmu odlučivala tijela u kojima je bilo 15 kulturnih radnika od kojih nitko nije imao nikakve veze s filmom".

"Omladinske su novine bile prostor slobode koji je Turković koristio na najbolji mogući način. Njegova knjiga jako dobro, metodično i precizno objašnjava sisteme funkcioniranja kulture. Osim krajnje zahvalno metodološkog pristupa, Turković u tim tekstovima pruža fantastičnu povijest toga vremena, točno sliku kako je društvo funkcioniralo", dodao je Polimac.

Teoretičar filma Nikica Gilić kazao je kako je Turković jedan od najboljih domaćih polemičara, "ako ne i najbolji". "Kad on objasni svoje mišljenje, čak i kad se ne slažete s njime, morate se itekako potruditi da nađete suprotne argumente; morate biti analitički potkovani da bi ga mogli pratiti", ocijenio je Gilić.

Razgovor s Turkovićem dio je ZBF-ova programa posvećenog najrecentnijim ostvarenjima istaknutih predstavnika suvremene hrvatske književnosti, koji je ove godine dijelom posvećen i publicistici. Na festivalu su predstavljene i knjige Nenada Polimca "Leksikon YU filma", te "Totalitarizam" Žarka Paića.