trebalo je 35 godina do objave

Predstavljen roman Dejana Šorka 'Putnik usputne postaje'

26.03.2024 u 21:45

Bionic
Reading

Špijunsko-ljubavni roman književnika i filmskoga redatelja Dejana Šorka 'Putnik usputne postaje' predstavljen je u utorak navečer u zagrebačkoj Knjižnici i čitaonici Bogdan Ogrizović

O romanu su govorili urednik Kruno Lokotar, književnik Vlaho Bogišić, autor Dejan Šorak, a dijelove romana su čitali dramski umjetnici Alma Prica i Franjo Kuhar.

'Ovaj Šorkov roman imao je dugačak put jer mu je trebalo 35 godina do objave. To nije rijedak slučaj jer autor ima tih rukopisa koje onda povremeno renovira', rekao je Loktar, dodavši kako ih onda on uredi i uživa radeći na njegovim romanima.

Kad mi je Šorak ispričao sadržaj svoga romana, mislio sam da se radi o jednom od njegovih scenariju koji govori o kongresu PEN-a u Dubrovniku.Takvi njegovi tekstovi riznice su njegovih nerealiziranih ideja, rekao je Lokotar. Šorak je istaknuo da je ovo od svih njegovih romana jedini koji je nastao po filmskom scenariju.

Imam hrpu pristojnih scenarija od kojih nikad neće nastati romani, rekao je Šorak i dodao da je svih devet prethodnih romana bilo napisano kao romani. Ovo je, pak, nastalo kao filmski scenarij na samom početku rata. "Pisao sam ga u stanu kad je naša roditeljska kuća u Karlovcu bila granatirana pa su tata i mama došli k meni", rekao je Šorak, naglasivši da je zbog srpskog razaranja Dubrovnika htio nešto napisati o tom hrvatskom gradu.

To je dvodjelna filmska saga koju je odnio u Jadran film. Tamo su svi bili oduševljeni djelom koje su nazvali 'Hrvatska Casablanca', rekao je Šorak. Napomenuo je kako mu je Vlatko Pavletić rekao da se to zbog skupoće projekta nikad neće moći isproducirati. Također Pavletić mu je savjetova da iz toga napravi roman, no da ga ne opterećuje deskripcijama i introspekcijama.

Po Bogišićevim riječima špijunsko-ljubavni roman Dejana Šorka raskošno kroz napetu priču pokazuje prevratnička vremena i osobne drame od Londona 1933. do slavnog svjetskog kongresa PEN-a u Dubrovniku i Zagreba 1941. godine. Usput, ocijenio je, esejistički moćno reflektira pitanja slobode i umjetnosti, domovine i tajnih sila koje pokreću svijet i povijest.

Glavni lik romana je mladi engleski pisac dubrovačkog podrijetla Petar Benedict, zbog lakog i brzog uspjeha koji njegova djela i dar zavrjeđuju potpisuje suradnju s britanskom tajnom službom MI6. To će ga u ostatku njegova života učiniti osamljenikom i vječnim putnikom usputnih postaja. Roman 'Putnik usputne postaje'objavio je zagrebački nakladnik Hena com.

Dejan Šorak rođen je u Karlovcu 1954. Filmski je televizijski, kazališni i radijski scenarist i redatelj te romanopisac. Objavio je više romana, među kojima i roman 'Američko-hrvatski u boji – saga o filmu u tri dijela'. Dobitnik je brojnih domaćih i međunarodnih nagrada, a za zasluge u hrvatskoj kulturi odlikovan je Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića.