PRIRUČNIK ZA POSJETITELJE

Predstavljen prvi cjeloviti vodič kroz hrvatske muzeje

14.09.2011 u 10:27

Bionic
Reading

U Zagrebu je predstavljen 'Vodič kroz hrvatske muzeje i zbirke', prvi cjelovit vodič kroz hrvatsku muzejsku građu koji obuhvaća tristotinjak muzeja, izložbi i zbirki s fundusom od gotovo sedam milijuna predmeta, objavljen u nakladi Muzejskoga dokumentacijskog centra (MDC)

'U vodiču smo akumulirali više od 200 godina muzejskog bavljenja umjetnošću u Hrvatskoj i prikazali kako se ta građa može na popularan način pokazati i iskomunicirati', kazala je predstavljajući vodič glavna urednica Višnja Zgaga

Naglasivši kako je riječ o proizvodu važnu za hrvatski kulturni turizam, koji je plod 16-godišnjeg rada na prikupljanju baze podataka MDC-a, dodala je da će MDC nastojati već ove godine objaviti i englesko izdanje vodiča.

Ministar kulture Jasen Mesić osvrnuo se na važnost takve publikacije u cjelokupnoj hrvatskoj kulturnoj politici, istaknuvši da će ministarstvo i dalje ustrajati na cjelovitu popisivanju hrvatskih muzejskih zbirki.

Ministar Jasen Mesić

'Mi ćemo u ministarstvu ustrajati na popisivanju muzejskih zbirki do kraja jer je to zalog za bilo kakav korak naprijed', kazao je Mesić.

Ministar kulture osvrnuo se i na planirana otvaranja novih muzejskih ustanova u iduće dvije godine te poručio da će zbog toga uskoro biti potrebno objaviti i novo, dopunjeno izdanje vodiča.

Sličan je vodič MDC izdao prije 20 godina, a novo je izdanje prošireno za sedamdesetak novih muzeja, zbirki i stalni izložaba te četrdesetak crkvenih zbirki, kao i privatnih muzeja i muzejskih zbirki, nastalih u tom dvadesetogodišnjem razdoblju.

Novi vodič bogato je ilustrirano izdanje koje u kratkim crtama na oko 600 stranica prikazuje građu 265 muzeja, zbirki, stalnih izložaba i crkvenih zbirki koji se nalaze u Registru muzeja, galerija i zbirki u RH koji vodi Muzejski dokumentacijski centar.
Vodič, tiskan sredstvima ministarstva kulture, ravnopravno predstavlja zbirke velikih muzejskih ustanova s građom velike kulturne i povijesne vrijednosti, kao i male zbirke i ambijentalne cjeline nastale zahvaljujući maru lokalnih zajednica i pojedinaca. Svaki je muzej predstavljen tekstom, uz izdvojene vrijedne i specifične izloške.

Muzeji u vodiču podijeljeni su po geografskim regijama prikazanim na zemljopisnim kartama, unutar kojih su muzeji grupirani po županijama, te zatim po imenima gradova i naselja.

Vodič je koncipiran kao priručnik koji posjetiteljima osim podataka o zbirkama nudi korisne informacije poput adrese, radnog vremena, kontakta, web adrese, cijene ulaznice, uputa kako doći do muzeja, mogućnosti parkiranja, stručnog vodstva, mogućnosti pristupa za invalide i ostalih pojedinosti o ponudi muzeja.

Izdanje sadrži više od 600 fotografija muzejske arhitekture, postava i pojedinih predmeta, a na naslovnici izdanja nalazi se kod QR koji omogućuje pristup mrežnim stranicama MDC-a radi daljnje pretrage i dodatnih informacija preko mobilnih uređaja.
Muzejski dokumentacijski centar (MDC) osnovan je 1955. i danas je središnja informacijsko-dokumentacijska i komunikacijska točka hrvatske muzejske zajednice.