28.09. - 02.10.

Predstavljen program Mediteranskog festivala knjige

22.09.2022 u 10:46

Bionic
Reading

Pripreme za peti Mediteranski festival knjige, koji se od 28. rujna do 2. listopada održava u velikoj dvorani sportskog centra Gripe u Splitu, ulaze u završnu fazu. Pripremljeni program, uz prodajni sajam knjiga, obećava istinski praznik knjige i čitanja

O svim aspektima festivala — od poslovnog do kulturološkog — na konferenciji za novinare u zgradi splitske gradske uprave u četvrtak, 22. rujna govorili su Slavko Kozina, predsjednik organizatora Festivala Zajednice nakladnika i knjižara HGK, član vijeća Zajednice Mišo Nejašmić, te jedan od urednika programa MFK-a Renato Baretić. Konferenciji je nazočio i Bojan Ivošević, dogradonačelnik Splita, grada koji je uz Ministarstvo kulture i medija te Splitsko-dalmatinsku županiju pokrovitelj Festivala čiji detaljni program možete pogledati na ovoj poveznici.

Festival koji je već narastao do jednog od najvećih u Hrvatskoj otvara se u srijedu, 28. rujna u 12 sati, uz gostovanje splitsko-paške umjetnice Ane Paške. Ova performerica će i završiti prvi dan Festivala jedinim programom koji se održava izvan SC Gripe, kad će u klubu Ghetto u Dioklecijanovoj palači održati svoj "koncart Improvizije".

Odmah se kreće s promocijama novih knjiga, prva je zbirka kolumni Dragana Bursaća Čekajući Dylan Doga u Srebrenici. Prvoga dana bit će predstavljen i novi roman Andreja Nikolaidisa Anomalija, a čeka nas i promocija novog trilera Jurice Pavičića Mater Dolorosa, autora s kojim smo nedavno na stranicama kulture tportala opsežno porazgovarali. Taj je tekst dostupan na ovoj poveznici.

U sklopu programa nazvanog Mediteranski brevijar održat će se tribina o 500. obljetnici izdavanja Judite Marka Marulića, na kojoj će sudjelovati Andro Krstulović Opara, Stjepko Rošin, Darka Perko i Bruna Bebić, uz predstavljanje obljetničarskog izdanja s biblijskim izvornikom, Marulićevim epom i romanom Judita Mire Gavrana.

Drugog dana slijedi dio programa posvećen Crnoj Gori, kao Zemlji u fokusu ovogodišnjeg MFK-a. Prvo će Jasen Boko predstaviti tri drame Aleksandra Radunovića Leptir, Istraga i Noć. Slijedi tribina Crna Gora, danas i sutra, na kojoj uz moderatora Damira Pilića govore Andrej Nikolaidis, Ognjen Spahić, Aleksandar Radunović Popaj i Vladimir Vojinović.

Slijede još dvije promocije iz programa Mudri libri. Prvi je na redu berlinski dnevnik Marka Pogačara Adolfove uši, a potom Što riba zna? američkog znanstvenika Jonathana Balcombea.

U programu Med i teran namijenjenom poeziji u petak, 30. rujna čekaju nas promocije dviju zbirki — Jezika vode Andree Debak i Ljetnog kina Milija Đukića koje će u razgovoru s autoricom i autorom predstaviti Marko Tomaš, koji će predstaviti i strip Rexy Ivana Marušića.

Iz programa Bellatristika najavljujemo promociju romana Novi kraj Đurđice Čilić, te novog romana Damira Karakaša Okretište za kojeg je autor dobio ovogodišnju nagradu Meša Selimović. Kraj dana obilježit će sociolog Dražen Lalić sa zbirkom tekstova iz Večernjeg lista Usiljena zajednica, o kojoj će govoriti Damir Pilić i Inga Tomić Koludrović, te autor.

Subota, 1. listopada bit će u znaku mora i znanosti o moru, promocijom iznimno vrijednog rada Melite Peharde Uljević, Rina Stanića i Pere Ugarkovića Biologija, ekologija i raznolikost jadranskih školjkaša.

Slijedi gostovanje nedavno završenog Pričigina, o temi I svi su me pogledali svoje će priče pričati Ana Duša, Ivana Đilas i Boštjan Narat, uz moderiranje slovenske novinarke Jedrte Jež Furlan. Na kraju vraćamo se Bellatristici, promocijama romana Dragana Juraka Peleov dnevnik, Moja dota Nore Verde, te Horror Vacui Staše Aras.

A kako i priliči nedjelji, u 14 sati je na glavnoj pozornici najavljen program Kod nas u 2, u kojemu će gostovati kolumnistica i blogerica Dada Batinić s kojom će razgovarati Boba Đuderija.

Tijekom cijelog trajanja Festivala, u SC Gripe održavat će se i više programa za djecu i mlade (https://mfk.hr/program-djeca-i-mladi/), dijelom pod okriljem projekta Nacionalna strategija poticanja čitanja Ministarstva kulture i medija. Osim promocija novih knjiga u Velikoj dvorani, svi sadržaji za djecu i mlade održavat će se u svečanom salonu SC Gripe, čije su dvije dvorane za ovu priliku preimenovane u Bookvarij i Mali Bookvarij.

Tako će pripovjedačica, dramska pedagoginja i književnica Jasmina Žiljak Ilinčić kroz serijal radionica Šaljive narodne priče i legende s djecom od šest do 11 godina osmišljavati, glumiti i crtati šaljive priče, učeći ih o umijeću pripovijedanja i umjetničkoj prezentaciji priča iz dalmatinske i hrvatske baštine. Svaki će dan na MFK-u, pak, počinjati jednosatnim čitanjem priča za djecu stariju od tri godine u Bookvariju, pod zajedničkim nazivom Tete i barbe pričalice čitaju…, što će biti ugodan zadatak za volontere splitske udruge MoST.

Dalje, djecu i mlade u tajne kriptografije uvodit će Bruna Kolak iz Zajednice tehničke kulture Split. Radionice su namijenjene djeci od 6 do 12 godina koja će se upoznati s primjerima šifriranja poruka i tajnih kodova te s raznim metodama kriptografije, ali i učiti kako mogu sami šifrirati svoje poruke. Kroz cijeli festival će se u Malom Bookvariju održavati i Maštaonica, kreativna igraonica za djecu od pet do deset godina starosti.

U suradnji s izdavačkom kućom Profil Klett, pak, osmišljen je projekt namijenjen učenicima srednjih škola iz Splitsko-dalmatinske županije. Tijekom organizirane posjete Festivalu — osim obilaska sajma — svaki razred sudjelovat će na po dvije stvaralačke radionice nazvane Disciplina mašte na kojima će se kao predavači izmjenjivati književnici Renato Baretić i Emir Imamović Pirke, te strip autor Ivan Marušić.

Nešto ozbiljniji i svakako iznimno koristan sadržaj stiže 30. rujna i 1. listopada kroz radionicu Živimo mir, na kojoj će djeca od 6 do 13 godina starosti učiti kako nenasilno rješavati problemske situacije. Voditeljica je psihologinja Marija Butirić, uz suradnju udruge Dyxy čiji će rad s djecom i mladima s teškoćama čitanja, pisanja i učenja također biti predstavljen.

Izborom zanimljivih radionica na temu knjige i čitanja Festivalu će se pridružiti i splitska Gradska knjižnica Marka Marulića, prvo s Kreativnom čitaonicom pod vodstvom Helene Bužančić i Nataše Prkić iz GKMM-a, a potom i radionicom izrade čarobnih štapića poput onih iz serijala o Harryju Potteru.

Na koncu, dio programa namijenjen djeci, mladima i njihovim roditeljima su i promocije novih knjiga u velikoj dvorani. Tako će Jurica Pavičić predstaviti svoj prvi roman za djecu Tri kuće, tri prijatelja s ilustracijama Klare Rusan. U sklopu programa Kolibrić predstavit će se Dišpetože s otoka Ugljana, učenici OŠ Valentin Klarin iz Preka na Ugljanu, odnosno područnog odjela Poljana kojeg pohađaju djeca iz Poljane i Sutomišćice na istom otoku. Pod vodstvom Bruna Ćurka iz Udruge Mala filozofija oni su cijelo polugodište rječju i slikom stvarali priču Izgubljeni malić/Storija o dva otoka.

Slijedi predstavljanje zbirke autobiografskih priča Jasne Ćorić Kaleidoskop, a potom dviju vrijednih knjiga namijenjenih roditeljima i edukatorima; Razgovarajmo o lošim slikama Kristen A. Jenson, te Knjige za nesavršene roditelje Luciana Grigoletta. Posljednja knjiga promovirana na MFK-u 2022. bit će Priče iz Drugozemske Sare Kopeczky Bajić.

Sve informacije o sajmu, festivalu, radionicama i drugim događanjima bit će redovito objavljivane na mrežnim stranicama Festivala (https://mfk.hr) te društvenim mrežama Festivala (MFK Facebook i MFK Insta) odnosno dostupne upitom na e-mail adresu mfk@mfk.hr. Ulaz na festival je besplatan, a radno vrijeme je od 10 do 20 sati u srijedu, četvrtak i nedjelju dok je u petak i subotu od 10 do 21 sat.