večeras

18. Festival 25 FPS: Romantične vizije i celuloidne poeme na svečanom otvaranju festivala

21.09.2022 u 10:44

Bionic
Reading

Večeras u 20 sati otvara se 18. izdanje 25 FPS-a, festivala koji svake godine donosi odabir najboljih novih eksperimentalnih filmskih naslova te bogati popratni program. Festival se održava od 21. do 24. rujna 2022. u Kinu Kinoteka u Zagrebu, a 27. i 28. rujna u Art-kinu Croatia u Rijeci. Ulaz na sve festivalske programe je besplatan, uz obvezno preuzimanje ulaznica na blagajni kina koja se otvara sat vremena prije prve projekcije

Na svečanom otvaranju festivala prikazat će se prva od šest programskih cjelina ovogodišnjeg natjecateljskog programa pod nazivom Tijelo moga uma. Festival se otvara filmom Maria Schneider, 1983., intrigantnim doku-fikcijskim triptihom nagrađivane njujorške redateljice Elisabeth Subrin, koji kroz rekonstrukciju intervjua iz naslova daje moćnu kritiku položaja žena u filmskoj industriji i medijima.

Sarah Lansley u filmu Kako želim provesti ostatak svoje reproduktivne dobi nudi osebujan pogled na Prljavi ples i način na koji hollywoodski filmovi oblikuju naša očekivanja od ljubavi, dok se Eva Giolo, prošlogodišnja dobitnica Grand Prixa, u svom novom radu Potrebe obične predanosti pozabavila odnosom majčinstva i kreativnosti. Što ostaje od naših tijela, uma i osjeta kada ih preselimo u digitalni svijet propituje austrijska novomedijska umjetnica Gloria Gammer u izuzetno dirljivom filmu Kad dođe kraj svijeta, znaj da sam te voljela koji će uživo predstaviti publici, a renomirani francuski filmaš Emmanuel Lefrant na svom četvrtom festivalskom ukazanju donosi hipnotičku celuloidnu poemu U mračnoj šumi o kojoj će također uživo govoriti u razgovoru nakon projekcije.

U 18 sati, neposredno prije svečanog otvaranja, na rasporedu je prva od dvije sekcije Refleksa, natjecateljskog programa hrvatskih filmova, u kojoj gledamo Žene minorne spekulacije, izniman konceptualni rad na pragu dokumentaristike i fikcije etablirane umjetnice Nicole Hewitt, s kojom smo nedavno o eskperimentalnom filmu razgovarali i na tportalu. Taj je tekst dostupan na ovoj poveznici.

Ulaz na sve projekcije i programe festivala je slobodan uz obvezno preuzimanje ulaznica na blagajni kina koja se otvara sat vremena prije prve projekcije. U radnom vremenu blagajne moguće je preuzeti besplatne ulaznice za sve projekcije koje su na rasporedu toga dana