10 ZEMALJA NA DUNAVU

Predstavljen međumuzejski projekt 'Virtualni arheološki krajolici Podunavlja'

01.10.2020 u 21:33

Bionic
Reading

Projekt 'Virtualni arheološki krajolici Podunavlja' nastoji stvoriti mreže institucija koje se bave arheološkom baštinom u Podunavlju, a predstavljen je virtualno u četvrtak popodne

Projekt okuplja institucije i stručnjake iz deset zemlja na Dunavu: Austrije, Bugarske, Češke, Hrvatske, Mađarske, Njemačke, Rumunjske, Slovačke, Slovenije i Srbije, a vodeći mu je partner Universalmuseum Joanneum iz Graza.

Iz Hrvatske su partneri Arheološki muzej u Zagrebu (AMZ), Institut za antropologiju, Centar za prapovijesna istraživanja i Općina Donja Voća.

Cilj je osigurati podrške za daljnje održivo upravljanje i turističku upotrebu arheološke baštine u Podunavlju kroz poticanje koordiniranog uključivanja velikih muzeja s važnim arheološkim zbirkama i arheoloških istraživačkih institucija s naglaskom na digitalnu vizualizaciju u prezentaciji arheoloških krajolika.

Ukupan proračun projekta je 2,5 milijuna eura, od čega 85 posto financira Europska unija kroz program prekogranične suradnje interreg Dunav. Proračun Arheološkog muzeja u Zagrebu je 270 tisuća eura.

Sudjelovanjem na tom projektu AMZ steći će dragocjeno iskustvo i ojačati svoju ulogu u području upravljanja kulturnom baštinom na nacionalnoj i međunarodnoj razini, rečeno je iz Muzeja.

Nacionalna i međunarodna razmjena bit će intenzivna i fokusirat će se na održivo korištenje arheološke baštine, preciznije na odnose arheologije i turizma, kao i na kulturne rute.

Provedbom projekta Muzej će dobiti vrijedne 3D modele i vizualizacije, što znači fotografije, crteže, kratke filmove i manje rekonstrukcije koje će biti predstavljene posjetiteljima pomoći tehnologija virtualne i proširene stvarnosti.

Sva ta muzejska sredstva izuzetno su važna muzejima današnjice, a posebno u ovoj Covid krizi. Kad tome dodamo da ja je naš zagrebački muzej zatvoren za posjetitelje zbog posljedica potresa, može se pretpostaviti koliko nam je dobrodošao ovaj virtualni projekt, kazala je muzejska savjetnica AMZ Jacqueline Balen.