POSVEĆENO LUKI RITZU

Predstava o nasilju i individualizaciji krivnje

20.10.2010 u 12:54

Bionic
Reading

Isticanjem potrebe za društvenim angažmanom svakog pojedinca i prisjećanjem na tragičnu smrt Luke Ritza, najavljena je prva ovosezonska ZKM-ova premijera 'Ovo bi mogla biti moja ulica'

Ravnateljica Dubravka Vrgoč ZKM-ovu predstavu nazvala je više projektom nego predstavom.

'Autorice Anica Tomić i Jelena Kovačić obraćaju se roditeljima, tinejdžerima i zapravo svim građanima kako se sve ne bi zaboravilo', kazala je nastavivši da će nakon svake izvedbe bit održan razgovor s posjetiteljima.

Inspiracija za predstavu bila je tragična smrt tinejdžera Luke Ritza, odnosno nasilje među mladima. U realizaciji ideje prvi korak bio je kontakt s Lukinim roditeljima, Suzanom i Renom, koji projekt odobrili te u konačnici postali dobri prijatelji s autoricama.

Iako je  predstava, dakle, inspirirana stvarnim događajem, nije riječ o konstrukciji.

'Nikada se ne spominje ime preminulog mladića iz predstave', rekla je Anica Tomić dodajući da je riječ o potencijalno ostvarivoj priči koja se možda već dogodila, možda se upravo događa, a možda se dogodi.

Tomić je dodala i da im je najveći problem bio odabrati perspektivu iz koje će raditi predstavu jer se nisu htjele postaviti kao autoriteti.

O problematici perspektive i cilja predstave progovorila je i Jelena Kovačić kazavši da je cilj bio stvoriti angažiranu predstavu iz perspektive pojedinca i gledatelje potaknuti da preispitaju vlastite reakcije na nasilje, budući da u kolektivnu krivnju ne vjeruju.

U predstavi glumi 13 likova koji nemaju imena ni prezimena, a njihovi nazivi predznaci su njihovih karaktera i odnosa prema onome što se dogodilo na ulici. Zatječemo ih na dan sprovoda ubijenog maloljetnika, a svi od njih pokušavaju dati svoj odgovor na situaciju.

Jedina osoba koja na sceni izgovara svoje ime je Lara Janić, Lukina prijateljica i pjevačica u bendu, i njezino pojavljivanje trenutak je u kojemu kazališna stvarnost susreće realnost.

U predstavi glume Suzana Nikolić, Damir Šaban, Jadranka Đokić, Goran Bogdan, Edvin Liverić, Danijel Ljuboja, Marica Vidušić, Vedran Živolić, Nađa Perišić, Nataša Dorčić, Filip Nola, Dora Polić Vitez, Zoran Čubrilo i Petar Leventić, a bit će će premijerno izvedena 23. listopada u ZKM-u.